Boštjan Napotnik

 |  Mladina 19  |  Konzum

Ognjišče pod kozolcem

OPA, Veliki vrh

  • ocena: 4 / 5

Toplar

Toplar
© Boštjan Napotnik

OPA Resort
Veliki vrh 2, Šmartno ob Paki
Tel.: 070 277 510
Roštiljska sekcija balonarskega ferajna trenutno ob četrtkih in petkih obratuje od 11. do 19., ob sobotah od 9. do 12. in od 13. do 19., ob nedeljah pa od 9. do 11.30 ure. Ne uletavaj na pamet, pokliči!

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal ali Google Pay

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,5 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 16,20 EUR dalje:

Boštjan Napotnik

 |  Mladina 19  |  Konzum

  • ocena: 4 / 5

Toplar

Toplar
© Boštjan Napotnik

Postrv & co.

Postrv & co.
© Boštjan Napotnik

OPA Resort
Veliki vrh 2, Šmartno ob Paki
Tel.: 070 277 510
Roštiljska sekcija balonarskega ferajna trenutno ob četrtkih in petkih obratuje od 11. do 19., ob sobotah od 9. do 12. in od 13. do 19., ob nedeljah pa od 9. do 11.30 ure. Ne uletavaj na pamet, pokliči!

Ambient:
toplar z odprtim ognjiščem in nekaj udobnimi mizami, te so razporejene tudi po ljubkem travniku; odpirajo se notranji prostori

Napitki:
spodobno obsežna nizkointervenčna, maceracijsko orientirana vinska karta; med pivaki priporočamo zvarke lokalnega Green Golda

Dostopnost:
dovolj prostorno parkirišče kakšnih sto metrov od posestva; za gibalno ovirane ni zaprek

Fino:
terina potočni raki roba z ognjišča

Ne tako fino:
malo začetniškega organizacijskega kolcanja

Skuta je stala 5, terina 6, špargljeva juha 4, burger 11, žabji kraki 15, stejk 18, potočni raki 21, sladice pa po 4 evre.

»Pozabite na stara pravila, cenjeni kolegi – živimo novo realnost!« je vodja tokratne odprave brezprizivno odpihnil pomisleke, izhajajoče iz starega Konzumovega protokolarnega pravilnika, ki je novoodprtim birtijam dajal kakšnega pol leta časa, preden je nadnje poslal inšpektorske tečnobe. Je pač tako, da imajo po sedemmesečni prisilni hibernaciji vsi gostinski obrati bolj ali manj močne zagonske težave, kar v zakup jemljejo tudi naši terenski ogleduhi.

No, OPA Resort (tisti OPA je v imenu kot hommage registracijski oznaki prvega toplozračnega balona patra familie, v tej luči velja interpretirati tudi besedo resort) je čisto pravi novinec, ki je za časa našega obiska svojo ponudbo stregel v prijetnem domačnem okolju toplarja, v katerem je poleg nekaj masivnih miz prostor našlo tudi osrednje orodje za termično obdelavo živil – kamin z oprtim ognjem. Na mizi nas je že pričakala vinska karta, ki je s selekcioniranimi imeni – Štekar, UOU, Podveršič, Urbajs, Šuman, Šumenjak, Terpin – dala vedeti, da nekdo v tem kotu Šmartnega ob Paki spremlja aktualne trende.

Te je zaznati tudi na jedilnem listu: če je tu odprto ognjišče, seveda morata biti na jedilniku stejkovje in hamburger. Ta je bil krepak, močnemu okusu srednje pečenega polpeta sta pospešek dajala še hrustljava slanina in lokalni sir, vse pa je bilo zapakirano v temno zapečeno mehko bombeto in obvladljivih dimenzij, da po konzumaciji ni bilo treba v pralni stroj. Stejk je bil odrezan iz nizkega hrbta, lepo pečen, sočen, intenzivnega okusa in zato upravičeno samozavestno postrežen le s pečenim krompirjem. Več ustvarjalne svobode so si OPA fantje privoščili pri koncipiranju krožnika s postrvjim filejem, pri katerem hvalimo predvsem izjemno kombinacijo grenkljatega, močno zapečenega pora, potresenega s slankasto umamijastimi ikrami, pri izjemnem krožniku partijsko rdečih potočnih rakov pa izpostavljamo tzv. savinjsko buzaro, pripravljeno s čemaževimi derivati. Odlično!

Preden poročilo izpod Gore Oljke pripeljemo h koncu, hitro zapojemo še hvalospev šolsko pripravljeni mozaični terini s srnino in brusnicami in prilepimo pečat pozabe na brezbarvno in praznoookusno špargljevo juho ter ugotovimo, da (ugibamo) dobavitelj sira za burger dela tudi všečno kremasto skuto. Ob splošno odličnem vtisu, ki so ga kljub razumljivim zagonskim problemčkom pustili, se tako ob krasnih jagodni piti in višnjevi tortici zdi škoda, da so šli štrudelj po nepotrebnem mikrovalovit. Ne tega delat, no! Bolj kot s fejkanjem izpečične frišnosti zavitka boste potencial – ki ga kot eden redkih progresivnih pogonov daleč naokrog imate – izkoristili s kreativno nadgradnjo ognjiščnih spretnosti in prijazno, pozorno strežbo. Poletite visoko!