STA

 |  Svet

Papež zaradi prikrivanja spolnih zlorab mladoletnikov sprejel odstop škofa 

Problem spolnih zlorab v poljski katoliški cerkvi je v zadnjih letih prišel na površje po vrsti televizijskih dokumentarnih filmov in poročil v medijih o poskusih prikrivanja zlorab

Papež Frančišek se sooča s težavami prikrivanja spolnih zlorab znotraj Rimskokatoliške cerkve RKC)

Papež Frančišek se sooča s težavami prikrivanja spolnih zlorab znotraj Rimskokatoliške cerkve RKC)
© Mazur / catholicnews.org.uk / Flickr

Papež Frančišek je sprejel odstop poljskega škofa zaradi obtožb, da je bil vpleten v prikrivanje spolnih zlorab mladoletnikov s strani duhovnikov, so v sredo sporočili iz Vatikana. Primer je zadnji v dolgi vrsti obtožb o spolnih zlorabah, ki na Poljskem pretresajo politično vplivno katoliško cerkev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Papež je sprejel odstop škofa Jana Tyrawe v povezavi s "prijavljeno malomarnostjo (...) v primerih spolne zlorabe mladoletnikov", piše v izjavi, ki jo je medijem posredoval apostolski nuncij v Varšavi.

Tyrawa je odstopil po končani vatikanski preiskavi, v kateri so raziskali obtožbe o spolnih zlorabah mladoletnikov, ki so jih zagrešili duhovniki v škofiji Bydgoszcz, je v izjavi zapisal apostolski nuncij Salvatore Pennacchio, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Konec marca je Vatikan iz istega razloga kaznoval dva poljska škofa. Po končani preiskavi je Sveti sedež zaslužnemu nadškofu Gdanska Slawoju Leszeku Glodzu in nekdanjemu škofu Kalisza, Edwardu Janiaku, odredil, da živita zunaj svojih škofij, prepovedano jima je sodelovanje na javnih verskih obredih in drugih shodih.

Naslovnica Mladine iz leta 2018

Naslovnica Mladine iz leta 2018
© Mladina

Konec lanskega leta pa je bil že pokojni poljski kardinal Henryk Gulbinowicz simbolično kaznovan zaradi svoje vloge v škandalih, povezanih s spolnimi zlorabami.

Problem spolnih zlorab v poljski katoliški cerkvi je v zadnjih letih prišel na površje po vrsti televizijskih dokumentarnih filmov in poročil v medijih o poskusih prikrivanja zlorab, poroča dpa.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.