IK, STA

 |  Družba

Slovenski protestniki združili moči s palestinskimi 

Več tisoč ljudi na petkovem protivladnem protestu solidarno tudi s Palestinci

Protest v podporo Palestini na Trgu republike

Protest v podporo Palestini na Trgu republike
© Gašper Lešnik

Petkov protivladni protest v Ljubljani je minil v luči postavljanja ultimata vladi, naj v tednu dni odstopi, sicer pa protestnice in protestniki za prihodnji petek napovedujejo "vseslovensko vstajo". Tokrat so na protestu izrazili tudi podporo Palestini. Protestnikom so se namreč pridružili člani gibanja za pravice Palestincev, ki so med drugim opozorili na neprimernost vladnega izražanja podpore Izraelu.

Nekaj Palestincev je v govorih na Trgu republike delilo tragične zgodbe. Dejanja Izraela so označili za genocid in ocenili, da njegova dejanja niso samoobramba, temveč terorizem. Izpostavili so, da Palestinci niso od nikoder prišli, temveč so vedno bili tam.

Protestniki in policisti na Trgu republike

Protestniki in policisti na Trgu republike
© Gašper Lešnik

Vzklikali so gesla Svoboda Palestini in Palestina bo svobodna in se nato pridružili drugim protestnikom.

Protestniki so se tudi tokrat zbrali na Trgu republike, okoli katerega pa jih je tokrat znova pričakalo več policistov. Med policisti in protestniki je prišlo tudi do izgredov in prerivanja, nekaj protestnikov, predvsem Palestincev, pa so policisti odpeljali. Očividci na družbenih omrežjih pričajo tudi o policijskem nasilju. 

"Pred Državnim zborom nasilje. Udeleženci protesta poročajo: policija pretepala protestnike in protestnice. Protestnik ležal neodziven. Protestniki so v maricah, peljejo jih na policijsko postajo," so zapisali na Facebook strani Inštituta 8. marec.

Policisti na Šubičevi ulici v Ljubljani

Policisti na Šubičevi ulici v Ljubljani
© YouTube

Policisti so zaprli Gregorčičevo ulico, na kateri je tudi stavba vlade. Tam so pred dnevi izobesili izraelsko zastavo, kar je posebej razžalilo Palestince v Sloveniji, sprožilo pa je tudi val ogorčenja med drugimi državljankami in državljani. 

Protestniki so tokrat vladi postavili ultimat, da v tednu dni naredi tisto, kar je za Slovenijo, prebivalke in prebivalce ter položaj države v mednarodnem prostoru najpametneje, torej da odstopi in "imamo prebivalke in prebivalci možnosti izbire na demokratičnih volitvah", so med drugim zapisali v sporočilu pred protestom.

Policisti so zaprli Gregorčičevo ulico

Policisti so zaprli Gregorčičevo ulico
© YouTube

V nasprotnem primeru bo, kot so sporočili, 28. maja potekala vseslovenska vstaja za predčasne volitve, na kateri se bodo združile različne družbene sfere: petkove kolesarke in kolesarji, večje število sindikatov, študentje, upokojenci, mladi, akademska sfera, kulturna sfera, okoljevarstvene organizacije, marginalizirane skupine ter glasbeniki in umetniki. Po napovedih se pričakuje doslej največji protest v času tretje Janševe vlade.

4B2nSQCMMcI

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.