IK, STA

 |  Svet

Še en predsednik, ki medijem ne bo več posredoval informacij

"Odločitev predsednikovega urada je treba takoj preklicati," so do diskriminacije urada češkega predsednika Miloša Zemana kritični v Mednarodnem inštitutu za tisk (IPI)

Miloš Zeman, češki predsednik uporablja podobne prijeme za utišanje kritičnih medijev kot nekateri njegovi predsedniški kolegi v tem delu Evrope

Miloš Zeman, češki predsednik uporablja podobne prijeme za utišanje kritičnih medijev kot nekateri njegovi predsedniški kolegi v tem delu Evrope
© WikiCommons

Urad češkega predsednika Miloša Zemana je sporočil, da več (do oblasti kritičnim) medijem ne bodo več posredovali informacij. Sporočili so, da so se za to odločili "v okviru boja proti dezinformacijam".

Informacij ne bodo več posredovali novinarjem dveh oddaj javne Češke televizije, dnevnemu časopisu Denik N, tedniku Respekt in portalu Seznam Zpravy, poroča spletni portal Euractiv. To je urad sporočil v "izjavi o boju proti dezinformacijam", v ozadju pa je utišanje do oblasti kritičnih medijev. 

"Boj proti dezinformacijam je med glavnimi tematikami Evropske komisije in češke vlade. S tem ukrepom se predsednikov urad pridružuje tem naporom," so zapisali. Vodja Zemanovega urada Vratislav Mynar je dejal, da so ti mediji "izkrivljeni, lažnivi in pristranski".

"Noben zakon ne dovoljuje, da bi na takšen način določenim državljanom, bralcem in gledalcem odrekali te pravice. Takšne ovire pri dostopu do informacij bodo otežile delo medijev in resno spodkopale svobodo medijev."

Mednarodni inštitut za tisk (IPI)

V Mednarodnem inštitutu za tisk (IPI) so bili kritični do te odločitve predsednikovega urada. "Noben zakon ne dovoljuje, da bi na takšen način določenim državljanom, bralcem in gledalcem odrekali te pravice. Takšne ovire pri dostopu do informacij bodo otežile delo medijev in resno spodkopale svobodo medijev," so zapisali. Poudarili so, da s tem urad krši češko ustavo in listino o temeljnih pravicah in svoboščinah.

"Odločitev predsednikovega urada je treba takoj preklicati. Nasloviti je treba tudi obstoječo diskriminacijo pri odgovarjanju na kritična vprašanja medijev," so poudarili na IPI.

Obenem so spomnili, da tudi urad češke vlade spletnemu portalu Forum 24 prepoveduje sodelovanje na svojih spletnih novinarskih konferencah. Dodali so, da so že večkrat pozvali, naj prenehajo s tem nesprejemljivim ravnanjem, a vlada tega še ni storila.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.