Oštro.si

 |  Politika

Zadolževanje te in prejšnje vlade ni primerljivo

Ukrepi za omejitev epidemije so vplivali na del gospodarstva, zato primerjava porabe in zadolževanja zdajšnje vlade z vlado Marjana Šarca ni ustrezna

Zdajšnji in prejšnji premier: Janez Janša in Marjan Šarec

Zdajšnji in prejšnji premier: Janez Janša in Marjan Šarec
© RTVSLO

Damir Črnčec, državni sekretar v kabinetu prejšnjega predsednika vlade Marjana Šarca, sicer pa svetovalec LMŠ, je 20. maja v oddaji Tarča na TV Slovenija zatrdil, da je aktualna vlada državo zadolžila za osem milijard evrov.

Pri tem se je skliceval na odgovor finančnega ministrstva na poslansko vprašanje Alenke Bratušek, ki je poslanki aprila res pojasnilo, da se je Janševa vlada zadolžila za dodatnih 8,1 milijarde evrov, torej za nekaj več, kot je dejal Črnčec.

V oddaji Tarča je še trdil, da je vlada Marjana Šarca v dobrem letu privarčevala 250 milijonov evrov in v proračunu za leto 2020 pustila 225 milijonov presežka.

»Z razvojnega vidika se ta vlada ni izkazala, za njo je ekonomija sredstvo politike: gre za politično oblast, ne za ekonomsko uspešnost.«

Bogomir Kovač,
ekonomist

Na kaj se je Črnčec skliceval pri trditvi o 250 privarčevanih milijonih Šarčeve vlade, v LMŠ niso pojasnili. Drži pa, da je država leto 2019 sklenila s skoraj 224,8 milijona evrov presežka.

Toda pri navajanju podatkov Črnčec ni upošteval, da ti niso primerljivi zaradi močno spremenjenih ekonomskih okoliščin v času obeh vlad, predvsem posledic ukrepov proti epidemiji covida-19.

Je pa ekonomist Bogomir Kovač poudaril, da ukrepi aktualne vlade niso bili vedno ekonomsko smiselni, denimo pri nagrajevanju zaposlenih v zdravstvu. »Z razvojnega vidika se ta vlada ni izkazala, za njo je ekonomija sredstvo politike: gre za politično oblast, ne za ekonomsko uspešnost.«

Več o tem, zakaj je primerjava porabe in zadolževanja zdajšnje vlade z vlado Marjana Šarca neustrezna, v prispevku na strani neprofitnega medija Oštro.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.