DK, STA

 |  Politika

Veleposlanik se je vrnil na položaj

Ruski veleposlanik v ZDA Anatolij Antonov se je včeraj vrnil v Washington

Anatolij Antonov

Anatolij Antonov
© Wikimedia Commons

Ruski veleposlanik v ZDA Anatolij Antonov, ki ga je Rusija marca poklicala v Moskvo na posvetovanja, se je včeraj vrnil v Washington. Pred poletom je izrazil upanje, da mu bo uspelo zgraditi enakopravne in pragmatične vezi med državama. V skladu z dogovorom med njunima predsednikoma naj bi se tudi ameriški veleposlanik kmalu vrnil v Moskvo.

"Glede na izide srečanja med obema predsednikoma računam na konstruktivno delo z ameriškimi kolegi za izgradnjo enakopravnih in pragmatičnih odnosov," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP za rusko agencijo Ria Novosti izjavil veleposlanik ter dodal, da je optimistično razpoložen.

Rusko veleposlaništvo v Washingtonu je na Twitterju potrdilo, da se je Antonov vrnil in začel z delom, potem ko je z rednim letom družbe Aeroflot v nedeljo popoldne po krajevnem času pripotoval v ZDA.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v sredo 16. junija naznanil, da sta se z ameriškim kolegom Josephom Bidnom na vrhu v Ženevi dogovorila za vrnitev veleposlanikov v Washington in Moskvo.

Rusija je Antonova poklicala na posvetovanja, ko je Biden marca v medijskem intervjuju potrdil mnenje, da je Putin morilec. Ameriški veleposlanik v Moskvi John Sullivan je položaj nato zapustil aprila in se še ni vrnil, naj bi se glede na dogovor med predsednikoma kmalu.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v sredo 16. junija naznanil, da sta se z ameriškim kolegom Josephom Bidnom na vrhu v Ženevi dogovorila za vrnitev veleposlanikov v Washington in Moskvo.

Rusija je maja ZDA formalno opredelila kot državo, ki ni prijateljska in prepovedala zaposlovanje ruskih državljanov v ameriškem veleposlaništvu v Moskvi. Na tem ruskem seznamu je le še Češka.

Potem ko je januarja oblast v ZDA prevzel demokrat Joe Biden, so bili odnosi med Washingtonom in Moskvo do vrha v Ženevi slabši kot sicer. Biden je Rusijo obtožil vpletanja v ameriške volitve in kibernetskih napadov ter sprejel nekaj povračilnih ukrepov.

Sedaj naj bi odnosi spet postali, če ne prijateljski pa vsaj bolj predvidljivi. "Po pomembnem vrhu se veselim skorajšnje vrnitve v Moskvo," je Sullivanove besede na Twitterju pred dnevi objavilo ameriško veleposlaništvo v Moskvi.

Sullivan je dodal, da bo skupaj z ekipo izvajal Bidnova navodila o vzpostavljanju stabilnih in predvidljivih odnosov z Rusijo za strateško stabilnost in človekove pravice.

Ioxp3kjWRAw

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.