9. 7. 2021 | Mladina 27 | Konzum
Ta veseli dan ali Štefelin nam kuha
Linhart, Radovljica
Jezerski karpačo
Hotel & Bistro Linhart
Linhartov trg 17, Radovljica
Tel.: 041 747 636
Zakup člankov
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?
9. 7. 2021 | Mladina 27 | Konzum
Jezerski karpačo
Medena zloženka
Hotel & Bistro Linhart
Linhartov trg 17, Radovljica
Tel.: 041 747 636
Ambient:
lepo obnovljena obokana stara meščanska hiša z nivojsko in prostorsko razgibano notranjostjo
Napitki:
vzorno po selekcijski in po cenovni ter strežni liniji
Vegetacija:
še posebej, če se napoveste (pa tudi sproti), jedilnik ponuja tudi nekaj vegetarijanskih možnosti
Dostopnost:
parkirišče je pred vhodom v mestno jedro; gibalno ovirani s teraso ne bodo imeli težav, znotraj pa je kar nekaj starih kamnitih stopnic in ožin
Fino:
gorenjski zajtrk nabudlan piščanec zanimivo sestavljeni krožniki
Ne tako
fino: nekateri krožniki so za poletne razmere pretežki in preobilni
Karpačo jezerske postrvi stane 11, kokošja juha 7, gorenjski zajtrk 9, bandeljc in krapci 11, file šarenke 12, polnjeni piščanec 17, goveja rebra 20, sladice – razen čokoladne krogle, ki je 9 – pa so 7 evrov. Pozor, porcije!
»Uiiii! A bomo v gastro knjižico dobili malo zvezdico? « si je mišelinkast e obloge okoli trebuha ogledoval eden od ojačane ekipe Konzumovih oglednikov, ki je bila tokrat napotena v drugi, bistrojski pogon s čislano zvezdico ovenčanega (in tudi na naših straneh že pohvaljenega) Uroša Štefelina. Ta je gostinsko ponudbo na glavnem radovljiškem trgu delujočega obnovljenega hotela iz lanske kavarne letos nadgradil v resnejšo gostilniško bistrojsko kuhinjo.
V ponudbi je jasno zaznana osnovna Štefelinova smer – bolj ali manj ustvarjalna modernizacija tradicionalne kuharije, izhajajoča iz pridelkov lokalnih pridelovalcev –, toda v Vili Podvin je rafinirano elegantna, v Linhartu pa gostilniško dostopnejša. To besedno zvezo najprej razumi količinsko, predvsem krožniki z glavnimi jedmi so odmerjeni s ta radodarno roko: res zajetnemu kosu silno počasi pri silno nizki temperaturi (za stejkasto roza barvo in mehkobo »na žlico«) kuhljanih govejih reber sta poleg močne omake dodana izvotljen, s pirejem in rumenjakom (škoda, da je zakrknil) napolnjen in zapečen krompir ter karamelizirano korenje; dva v omaki z mavrahi okopana in na špinačno kremo položena fino sočna kosa piščanca sta pod kožo zapolnjena z obiljem okusne file; popolnoma zmehčanim govejim ličnicam pripadajo zajemalka pireja, okisana čebula in z medom karamelizirano korenje, debelemu fileju šarenke pa živo zelen, zelenjave poln ješprenj z zeliščnim drobljencem. Če temu dodaš še dejstvo, da je Linhartov pozdrav iz kuhinje resen kos tople, hrustljave pogače s pršutom krškopoljca, potem nisi daleč od sklepa, da je tu za sitost relativno zmernega jedca dovolj že ena sama jed.
A ker je naša služba kaskaderska, smo odpeli pasove in ugotovili še, da je iz Vodnikovega recepta izhajajoč bandeljc v bistvu prav fleten kipnik, ki ga friša sladoled kisle smetane; da v ustih kar poka od umamija, ki ga od sebe dajejo z nacufano govedino polnjeni krapci, preliti z gosto mesno omako s črnimi trobentami; da je enoponvični gorenjski zajtrk s polento trdinko, ocvirki, jajcem, hrustljavo slanino in svilnato krompirjevo peno izjemna jed, da sta zelo dobri tudi obe župi – kurja z jetrnim žličnikom, zelenjavo in nudli ter solatno-zeliščna s priloženo brusketo z žabjimi kraki – in da so sodeč po karpaču jezerske postrvi in želodcu s proseno kašo več kot simpatični tudi hladni prigrizki in prav tako vse sladice – od zdaj že proslavljene čokoladne krogle prek zapečenih palačink in cimetove rolice do beločokoladne zloženke z medenim krekerjem.
Linhart je super plac za neformalna, tudi medgeneracijska kosila, nazdravljanje ob prigrizku in lokal, v katerega lahko na spreobrnjenje pelješ kakšnega forumaša, ki rad stresa šale o tem, kako je po kosilu pri kakšnem vrhunskem kuharju treba iti še na burek. Pa ne od Štefelina, prjatu!