Boštjan Napotnik

 |  Mladina 34  |  Konzum

Dekle frušt’k nese …

Bohinjski zajtrk, Bohinj

  • ocena: 3 / 5

Vege

Vege

Bohinjski zajtrk
www.bohinj.si/izdelek/vsi-bohinjski-zajtrki-na-enem-mestu
Pomoč pri naročanju: 04 57 47 590
Bohinjske zajtrke na območju Spodnje in Zgornje Bohinjske doline in Ukanca dostavljajo vsak dan od 8.00 do 9.30; naročila najkasneje dan prej do 18. ure.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal ali Google Pay

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,5 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 16,20 EUR dalje:

Boštjan Napotnik

 |  Mladina 34  |  Konzum

  • ocena: 3 / 5

Vege

Vege

Mesni

Mesni

Bohinjski zajtrk
www.bohinj.si/izdelek/vsi-bohinjski-zajtrki-na-enem-mestu
Pomoč pri naročanju: 04 57 47 590
Bohinjske zajtrke na območju Spodnje in Zgornje Bohinjske doline in Ukanca dostavljajo vsak dan od 8.00 do 9.30; naročila najkasneje dan prej do 18. ure.

Ambient:
odvisen od lokacije konzumenta, prav pridejo tudi plažice in klopce ob Bohinjskem jezeru

Napitki:
jabolčni sok je odličen; prav tako jogurti kmetije Pr’ Tonejovcu

Vegetacija:
vegetarijanska različica zajtrka obstaja, a je prav pri njej največ prostora za izboljšave

Dostopnost:
počakaš, kjer si, ali osebno prevzameš

Fino:
zasnova & izvedba zaseka kozji namaz

Ne tako fino:
nesorazmerno malo kruha
vegetarijanski zajtrk

Bohinjski zajtrk za dva z dostavo vred ne glede na izvedenko stane 25 evrov.

»Prav res – le zakaj bi konzumacije vezali samo na kosila, večerje in ulične prigrizkarije, če pa je dober zajtrk kamen temeljac vsakega dobrega dne!« se je osnovnošolskih nutricionističnih priporočil zavedel vodja inšpektorske ekipe, ki si je tokratno konzumskemu popisovanju namenjeno prehransko robo dala naročiti kar v svojo oddihovalno bazo ob vznožju Komarče. Gorenjsko dopisništvo – ki v tem segmentu domovine zadnja leta zaznava resne pozitivne premike – je namreč spazilo, da je bohinjski turistični ferajn zagnal projekt dostavljanja bohinjskih zajtrkov.

Reč ima blagodejno delovanje na vsaj tri člene oskrbne verige: ker je na bohinjskem koncu veliko nastanitev, ki ponujajo le posteljo, je stvar zanimiva za marsikaterega obiskovalca, ker pa v tri sestavljene pakete – mesnega, ribjega in vegetarijanskega – uvrščajo številne bohinjske pridelke, je to tudi dober predstavitveni in prodajni poligon za pridelovalce ter za izbrane gostinske obrate, ki zajtrke pripravljajo in razvažajo.

Naročanje in plačilo zajtrkov prek spletne strani je onega popoldneva tudi za skorajda že boomerskega vodjo inšpektorata potekalo preprosto in brez zapletov, plačilnih možnosti je bilo dovolj, za primere stisk so na voljo tudi telefonske konzultacije. Zjutraj smo ravno začeli pobirati stave, ali se bodo prej dvignile meglice iznad jezera ali bo prej zajtrk na mizi, ko je iz megle prihrumel avtomobilček in v njem tri papirnate vreče, vsaka za en – mesni, ribji in vegetarijanski – zajtrkovalni komplet za dva.

Večina reči v kompletih je poenotena: drobna makovka in semenka, krasen parček navadnega in borovničevega jogurta (oba s certificiranim ekološkim izvorom), jako okusen (in malenkost presladek) domač jabolčni sok, sezonsko sadje (trenutno breskve, in to ne slabe) in v steklene kozarčke spakirani uberfajn bohinjsko maslo, ne preveč zacukrana marmelada in čokoladni minjončki. Razliko zato delajo predvsem centralne škatlice, kjer zmago gladko odnese mesna z izjemno zaseko, fletno omaščenimi rezinami bohinjskega pršuta in koluti suhe klobase; ribja je malo razočarala s tem, da so isto surovino – hladno dimljeno postrv – enkrat samo narezali na koščke, drugič pa pač zmleli v nekakšen križanec med namazom in tatarcem. Še slabše je z vegetarijansko škatlo, kjer so kocke opečene paprike še imele nekaj okusa, tanke rezine bučke pa res čisto nič. Še dobro, da smo potem v onih tegelčkih našli luštkan namaz iz kozje skute, nekaj suhih sliv in krhljev ter nekaj rezin dimljenega in navadnega bohinjskega sira. Bohinjski zajtrk je zanimiv turistični produkt, ki pa mu manjka malo lokalno specifične ostrine (kje je mohant?!), domišljije pri snovanju brezmesnega zajtrka (žita? stročnice? zelenjavni namazi? trdo kuhana jajca?), razmislek o kofetarsko-čajnem toplem napitku in kakšen kos kruha več. Ampak nekje in nekako je treba začeti.