DK, STA

 |  Svet

Nova Zelandija sprošča ukrepe

Izjema je le milijonska metropola Auckland, ki je žarišče trenutnega izbruha okužb

Novozelandska premierka Jacinda Ardern

Novozelandska premierka Jacinda Ardern
© Governor-General of New Zealand / Wikimedia Commons

Nova Zelandija se je po treh tednih odločila, da bo sprostila večino ukrepov za zajezitev okužb z novim koronavirusom, saj se je število novih okužb v primerjavi z avgustom občutno znižalo. Po navedbah zdravstvenih oblasti so v zadnjih 24 urah že četrti dan zapored potrdili le okoli 20 novih okužb. Pred nekaj tedni so jih krepko čez 80.

Z izjemo milijonske metropole Auckland, ki je žarišče trenutnega izbruha okužb, bodo na Novi Zelandiji ponovno odprli trgovine in šole. Še naprej pa bo v notranjosti prostorov obvezno nošenje zaščitnih mask. Poleg tega je v notranjih prostorih dovoljeno zbiranje do 50 oseb, na prostem do sto, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nova Zelandija velja za vzor v boju proti novemu koronavirusu. Doslej so v državi potrdili 3800 okužb, umrlo je 27 covidnih bolnikov. V državi s približno pet milijoni prebivalci je doslej sicer proti covidu-19 polno cepljenih le okoli 25 odstotkov prebivalcev.

Jail9fSAhK4

UFWScyJIAKs

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.