Boštjan Napotnik

 |  Mladina 36  |  Konzum

Dopolnilna logistična operacija

Pišek, Lopata

  • ocena: 4 / 5

Tabouleh

Tabouleh

Pišek bar
Lopata 17
Tel.: 041 945 118
Logistični napotki so taki: Piška lahko od ponedeljka do četrtka obiščeš od 7. do 22., ob petkih in sobotah od 7. do 24., ob nedeljah pa od 7. do 20. ure.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal ali Google Pay

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,5 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 16,20 EUR dalje:

Boštjan Napotnik

 |  Mladina 36  |  Konzum

  • ocena: 4 / 5

Tabouleh

Tabouleh

Štajerski Raffaelo

Štajerski Raffaelo

Pišek bar
Lopata 17
Tel.: 041 945 118
Logistični napotki so taki: Piška lahko od ponedeljka do četrtka obiščeš od 7. do 22., ob petkih in sobotah od 7. do 24., ob nedeljah pa od 7. do 20. ure.

Ambient:
na ne čisto novo hišo cepljen kontejnersko-lesni comfy industrial s prostorno teraso in otroškim igriščem, sredinski rock na zvočnikih

Napitki:
pri Green goldu so si dali zvariti krasno pitno hišno pivo logist; vin je bolj za dober vtis, sicer pa tudi domači ledeni čaji, smutiji in nekaj koktajljade

Vegetacija:
tabouleh je več kot le spodoben – je pa to poleg pečenega krompirčka in sladic edina brezmesna reč

Dostopnost:
parkirišče je, a ne vedno dovolj prostorno; za gibalno ovirane ni zaprek

Fino:
brownie
raznolikost kruhov in omak

Ne tako fino:
kraljeve kozice

Tri kroglice raffaela stanejo 5,5, pet kozic 5,9, vaflji s piščancem 6,5, z govejimi rebri naložen ocvrti krompir 7,9, tabouleh 8,9, lobster roll 9,9, sladice pa od 3,7 do 4,3 evra.

»Kaj ste rekli? Lobist? Z lobisti pa mi že ne bomo po barih posedali!« je Pišek bar jadrno začel zapuščati vodja odprave na Lopato, ko mu je natakarica predstavila pivsko ponudbo na čelu s hišnim zvarkom ’logist’. Izkazalo se je, da ta ni poimenovan po vpliva željnih salonskih postopačih, ampak po paralelni logistično-transportni dejavnosti, ki se jo gredo Piškovi v bližini izvoza Celje – zahod.

Prva stvar, ki nam je pri Pišku v za gostince po navadi bolj zaspanem ponedeljkovem popoldanskem terminu padla v oko, je bila prijetna zapolnjenost lokala, in to ne le s pivci in kofetkarji, ampak tudi z jedci. Pišek je pri lokalcih priljubljen predvsem zaradi resne zajtrkovalno-brunchevske ponudbe (vsaj škotska jajca bi veljalo poskusiti!), ki popoldne in zvečer mutira v vse sorte barsko-štantovskih prigrizkov – kar bi v poplavi tovrstnih placov lahko kaj hitro bilo generično dolgočasno. To nevarnost so pri Pišku zaobšli s tem, da so se zelo resno posvetili kruhovju (torej raznolikim štručkam, bombetam, vaflom) in omakam, s katerimi pripravljajo različne jedi.

Sendvič s po kubansko marinirano svinjino tako postrežejo v čabati in opremijo z rumeno gorčično omako; zmehčana in nato hrustljavo zapečena goveja rebra, ki jih naložijo na izžleben ocvrti krompir, naflajsajo z močno chipotle majonezo; sočno taljato s sredine hrbta spremlja gajstna omaka chimichurri, hamburgerska bombeta je dovolj robustna in kompaktna, da zdrži (pre)dolg spisek mesovja, vložnin in hrustljanin, ki jih naložijo vanjo, in je kot takšna čisti antipod sublimno mehke in puhaste mlečne štručke, ki objema jastoga in gambere z jogurtovim prelivom z drobnjakom.

Ideja slanih vaflov s smetanovim sirom in ocvrtim piščancem je super, a bi bilo bolje, ko bi bili namesto pustih filejev cvrli sočnejša bedra brez kosti in kože, takisto bi se bilo pametno potruditi in olupiti repke kozic, preden jih nataknejo na nabodala in hrustljavo zapečejo, saj gre ona maillardova hrustljavost potem v nič, pa še zoprno je za konzumiranje.

Glavne pohvale tako namenjamo izjemnim ocvrtkom iz natrgane svinjine, ki jim pravijo štajerski raffaelo in jih strežejo z okisano čebulo in izjemno gorčično omako; palce navzgor obračamo tudi za tabouleh, ki mu sicer manjka tradicionalno brdo peteršilja, a je tukajšnja verzija z rukolo, dimljeno čičerko, humusom in granatnim jabolkom odlična, še danes pa se nam sanja o izjemnem brownieju – kompaktnem, hardcorovsko čokoladnem in nadgrajenem z v lešnikovo skorjo odeto kepico sladoleda in toplo karamelno omako. Izjemno!

Pišek bar je dokaz, da se da tudi na off lokaciji s primerno količino ustvarjalnosti in razgledanosti pri snovanju ponudbe ter z zagnanostjo in disciplino pri izvajanju zadanega plana zagnati več kot le spodoben zeitgeistovski lokal.