DK, STA

 |  Svet

Naslednji človeški pristanek na Luni bo šele leta 2025 ali kasneje

Nasa se sooča z zamudami pri razvoju potrebne opreme, od vozil do vesoljskih ali lunarnih oblek za astronavte

Space X

Space X
© Flickr

Administrator ameriške vesoljske agencije Nasa Bill Nelson je v torek dejal, da bodo ZDA človeško posadko ponovno poslale na Luno šele leta 2025 ali kasneje in ne že leta 2024, kot je bilo to sprva predvideno v okviru programa Artemis, ki ga je začela vlada bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa.

Nasa se sooča z zamudami pri razvoju potrebne opreme, od vozil do vesoljskih ali lunarnih oblek za astronavte. Nelson je spomnil, da so se sedem mesecev ubadali s tožbo podjetja Jeffa Bezosa Blue Origin, ki ni dobilo pogodbe za razvoj pristajalnega modula za astronavte na Luni. Pogodbo je dobilo podjetje Elona Muska SpaceX . Blue Origin je vložil pritožbo ter izgubil pred tednom dni.

Projekt Artemis bo ameriški proračun od leta 2012 do leta 2024 skupno stal 9,3 milijarde ameriških dolarjev, kar je že več od uvodne ocene 6,7 milijarde dolarjev. Nelson je ob tem dejal, da bo moral kongres dati verjetno še več denarja, če želi, da bodo po pol stoletja na Luni spet najprej Američani in ne Kitajci.

Nekdanji senator s Floride Nelson je sicer zagotovil, da Nasa s projektom Artemis dobro napreduje. Izstrelitev nove močnejše rakete brez človeške posadke je načrtovana za februar prihodnje leto, misija Artemis 2 s človeško posadko pa naj bi šla okoli Lune in nazaj leta 2024. Nato bo treba še izpeljati pristanek.

SpaceX mora izvesti teste svojega modula za pristanek na Luni, preden ga lahko uporabijo za posadko. Projekt Artemis bo ameriški proračun od leta 2012 do leta 2024 skupno stal 9,3 milijarde ameriških dolarjev, kar je že več od uvodne ocene 6,7 milijarde dolarjev. Nelson je ob tem dejal, da bo moral kongres dati verjetno še več denarja, če želi, da bodo po pol stoletja na Luni spet najprej Američani in ne Kitajci.

Kitajci nameravajo svoje ljudi poslati na Luno do leta 2029, že prihodnje leto pa nameravajo za stalno naseliti svojo vesoljsko postajo.

Ameriški astronavti so bili nazadnje na Luni leta 1972 v okviru misije Apollo 17. Nasa zagotavlja, da bo v posadki, ki se bo vrnila na Luno, ženska in nebela oseba. Nasa želi na Luni zgraditi stalno postajo za teste, ki bodo koristili načrtovani poti astronavtov na Mars po letu 2030.

-ypa_JphmOM

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.