DK, STA

 |  Družba

Zgodovinska kriza turizma: 2000 milijard minusa

"Uvedba novih omejevalnih ukrepov in zaprtje javnega življenja v več državah kaže na to, v kako nepredvidljivi situaciji smo se znašli," so poudarili v Svetovni turistični organizaciji (UNWTO)

Pandemija covida-19 bo turističnemu sektorju po oceni Svetovne turistične organizacije (UNWTO), ki deluje v okviru Združenih narodov, podobno kot lani tudi letos odnesla 2000 milijard dolarjev prihodkov. Ob tem organizacija v luči pojava novih različic koronavirusa izpostavlja še vedno krhko in počasno okrevanje sektorja.

Najnovejšo oceno o posledicah pandemije na sektor je organizacija s sedežem v Madridu objavila v času, ko se Evropa spopada z novim valom okužb, ob tem pa se po svetu pospešeno širi nova mutirana različica virusa omikron.

Mednarodni turistični prihodi bodo letos ostali 70 do 75 odstotkov pod 1,5 milijarde, kolikor so jih zabeležili leta 2019, torej letom pred izbruhom pandemije. Podoben odklon je UNWTO zabeležil že lani.

Svetovni turistični sektor je zaradi pandemije leta 2020 izgubil 2000 milijard dolarjev (1789 milijard evrov) prihodkov, še izpostavlja organizacija in dodaja, da gre za eno izmed panog, ki jo zdravstvena kriza prizadela najhuje.

Telo Združenih narodov v poročilu ni podalo ocene za prihodnje leto, srednjeročne napovedi pa niso spodbudne, poročilo povzema francoska tiskovna agencije AFP.

Najnovejšo oceno o posledicah pandemije na sektor je organizacija s sedežem v Madridu objavila v času, ko se Evropa spopada z novim valom okužb, ob tem pa se po svetu pospešeno širi nova mutirana različica virusa omikron.

"Kljub napredku se stopnja precepljenosti po državah močno razlikuje, ob tem pa se pojavljajo še nove različice koronavirusa," so opozorili v UNWTO. Prav slednje bi lahko po njihovi oceni vplivale na že tako "počasno in krhko" okrevanje sektorja.

"Uvedba novih omejevalnih ukrepov in zaprtje javnega življenja v več državah kaže na to, v kako nepredvidljivi situaciji smo se znašli," je za AFP povedal vodja UNWTO Zurab Pololikašvili. Po njegovih besedah gre za "zgodovinsko krizo" turistične industrije, a meni, da je turizem sposoben hitrega okrevanja.

"Resnično si želim, da bo leto 2022 veliko boljše od letošnjega," je Pololikašvili še dejal pred skupščino UNWTO, ki se bo v Madridu začela v torek in bo trajala do petka. Na dogodku, ki je bil sicer sprva načrtovan v Marakešu, se bodo zbrali predstavniki 159 držav članic.

Pred pandemijo je turistični sektor prispeval okoli 10 odstotkov svetovnega bruto domačega proizvoda in delovnih mest.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.