Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Kupiti si nesmrtnost

 Hans Isaacson / Unsplash

Hans Isaacson / Unsplash

Kako dolgo si želite živeti? Večno življenje je od nekdaj eno glavnih vprašanj umetnosti, vere, da ne rečemo kulture v celoti. Teorija upravljanja groze namreč trdi celo, da je zavedanje lastne minljivosti poglavitno gonilo človeškega obnašanja – s tem pa družbenega razvoja naše vrste skozi tisočletja.

Ne preseneča torej, da se z iskanjem ključa nesmrtnosti trenutno ukvarja cel kup institucij in start-up podjetij. V enem zadnjih dognanj so japonski znanstveniki razvili cepivo, ki v miših pomaga odstranjevati “ostarele celice”, s tem pa utegne biti uporabno pri zdravljenju s staranjem povezanih bolezni.

Nejasno je, ali lahko nesmrtnost kadarkoli dosežemo – pa vendar vemo, kdo bi se teh tehnologij najprej in najbolje poslužil. Tisti, ki že danes živijo dlje: bogati. Seveda so prav najbogatejši tudi tisti, ki raziskave glede podaljševanja življenja aktivno spodbujajo. Kaj drugega pričakovati od nekoga, ki si je nakopičil premoženje, s katerim bi lahko živel nešteto običajnih življenj?

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.