30. 12. 2021 | Mladina 52 | Družba
Najprepričljivejše domače gostilne v letu 2021
Devet gastronomskih spominov
Vovko: račja jetra
Naj smeri razvoja
Vovko, Ratež
Vovko je momentum ugledne klasične gostilne več kot uspešno izkoristil za nadgradnjo v nekakšen podeželski fine dining, ki s ponudbo, postrežbo in odnosom suvereno zadovolji ne le boomerje, ki jim niti razmajane proteze ne bodo preprečile uživanja v mehkobi krače, ampak tudi milenijce, ki bodo svoj social feed zapolnili z instagramabilnim posodjem in jedmi. Posebno priporočilo namenjamo še vinopivcem, ki dolenjski konec povezujete le s cvičkom: Vovko ima nebroj tekočih argumentov, da živite v veliki zmoti.
Zakup člankov
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?
30. 12. 2021 | Mladina 52 | Družba
Vovko: račja jetra
Naj smeri razvoja
Vovko, Ratež
Vovko je momentum ugledne klasične gostilne več kot uspešno izkoristil za nadgradnjo v nekakšen podeželski fine dining, ki s ponudbo, postrežbo in odnosom suvereno zadovolji ne le boomerje, ki jim niti razmajane proteze ne bodo preprečile uživanja v mehkobi krače, ampak tudi milenijce, ki bodo svoj social feed zapolnili z instagramabilnim posodjem in jedmi. Posebno priporočilo namenjamo še vinopivcem, ki dolenjski konec povezujete le s cvičkom: Vovko ima nebroj tekočih argumentov, da živite v veliki zmoti.
Naj divjačina
Pr’ Matičku, Kranj
Pr’ Matičku je divjačinska gostinska specialka najvišjega strokovnega razreda pri nas, nje imenodajalec pa eden bolj slikovitih in bolj ali manj kosmatih štorij poln jager, ki se pohvali tudi s tem, da je nekoč za skupino Italijanov pripravil meni s 27 različnimi vrstami živali. Matiček se je ob naši drugi vizitaciji izkazal še za izjemnno zanimivega marmeladarja in ustvarjalca svakojakih zvarkov, ki jih po pameti prilaga jedem na krožnikih.
Naj korajža
Linda, Ljubljana
Tale bistro je s prevzemnim okencem začel delovati sredi drugega koronskega zaprtja, po njem pa je svoje obratovalne ure zadržal v coni dnevnih prigrizovalcev, kosilničarjev in tudi srebalcev – glavna stvar v Lindi je cela rajda ledenih čajev, limonad, smutijev, kombuč in koktajlov. Jedi so bile vse po vrsti odlične – zanimivo zasnovane, domiselno postrežene, predvsem pa so vse od prve do zadnje pokale od okusa in svežine.
Naj postrežba
Na pul, Drečji Vrh
Res je, da je rodbinsko posestvo Anderličev ločeno od ponorelega sveta, a ko se človek na cilju skobaca iz avta in položi oko na gričevnato mehkobo nature in minuciozno prenovljeno stavbno dediščino, bi si sredi nedelje težko želel biti kje drugje kot Na pul. Mlado ekipo, ki trenutno skrbi za blagodat gostov, reprezentira profesionalno izjemno podkovan, ravno prav prisoten in jezičen vodja strežbe, ki pa mu hrbet krije prav tako resen kuharski oddelek.
Na pul: govedina
Naj komplet
Hiša Ančka, Slovenj Gradec
Hiša Ančka je v osnovi butični hotelček, vendar so njegove gostinske aktivnosti precej razpršene – (lahko) je kavarna, bistro, vinski bar, picerija in restavracija. Ta streže sodobne, rahlo eklektične, a všečno dostopne jedi. Ko k temu dodaš še res frajersko ponudbo vseh vrst napitkov, prijazno strežbo, predvsem pa dejstvo, da ti je vse to na voljo sredi gastronomske pustinje, lahko ančkarjem samo čestitaš in obisk njih hiše toplo priporočiš bralstvu.
Naj izročilo
Sonja, Izola
»Številne se gostilne vrste ob morju, Rižani, Dragonji, a najbolje se je pri Sonji!« je o kuhariji gospe Sonje, ki je gostilno postavila in ji s svojo kuharijo dala dobro ime in ugled, njega dni zapisal nam zelo ljubi poet Tone Pavček. Kar je ustvarila, je izročila v dobre in do dediščine spoštljive roke, ki so ohranile vse, kar je bilo dobrega, obenem pa gostilno z vinsko ponudbo in ambientalnim liftingom, izvedenim z občutkom, opremile za sodobne čase. Vse lepo in prav!
Naj plan B
Breg, Ljubljana
Na Breg se številni jedci v prvi vrsti zgrinjajo zaradi hypa, ki od vsake resne ljubljanskoscenske persone zahteva, da se da videti v ambientu prenovljenega Viteza in da v svoj instafeed vključi vsaj eno od jedi chefa Zupana, ki je z matičnim Ateljejem Ljubljani prikuhal prvo Michelinovo zvezdico. Krožniki ob Ljubljanici niso tako provokativni in edgy kot na Nazorjevi, a jim ne manjka igrivosti in duhovitosti, so tudi vrhunsko pripravljeni, predvsem pa sekajo z močnimi okusi.
Naj monokultura
Na žagi, Butanje
Ponudba te vipavskodolinske gostilne je zasnovana izključno na morskem življu, pri čemer gre to razumeti dobesedno. Kdor ne mara morske košte, naj raje sploh ne hodi sem; nekaj previdnosti svetujemo tudi tistim, ki znotraj vzpostavljene morske množice ne marajo (surovih) rakov ali školjk, ter še posebej onim, ki v nekajurnem oslinčkanem golorokem boju z oklepi in lupinami ne vidijo srebajočega užitka, ampak zapacano martrarijo. Vsi ostali pa ste več kot dobrodošli na odlično, kolikor pač že hočete dolgo, uživaško furo.
Naj obet
Linhart, Radovljica
Hotelček, katerega spodnji, gostinski del je Uroš Štefelin letos iz kavarne nadgradil v resen bistro z radodarno odmerjenimi porcijami zanimivih, na modernizirani tradiciji pripravljenih zelenjadi, ribovja in mesovja, čaka v novem letu še ena nadgradnja. Linhart bo po spletu okoliščin iz druge Štefelinove restavracije postal glavna, to pa lahko za obiskovalstvo pomeni samo še več dobrega, kot smo ga bili v lepo obnovljenem renesančnem ambientu deležni do zdaj.
Linhart: medena zloženka
Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.