Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Vse ruske fronte

Public domain / Max Pixel

Public domain / Max Pixel

Pred dobrimi tridesetimi leti je razpadla Sovjetska zveza, sledila je znana krilatica o koncu zgodovine, a ta v svojo enačbo ni vključila imperialista Putina.

Slednji namreč že od leta 1999, ko je zavladal Rusiji, nenehno stremi k vnovični obuditvi ekonomske in geopolitične vloge države. Ponovno gradnjo ruskega imperija je pričel z mehko močjo, kar se kaže predvsem v prirejanju ogromnih športnih dogodkov, na primer olimpijskih iger v Sočiju in nogometnega svetovnega prvenstva.

Od ukrajinske fronte dalje pa Putinova Rusija svojo moč čedalje bolj krepi z oboroževanjem. Ruska vojska je nazadnje intervenirala v Kazahstanu, pred tem pa so ruske sile pomagale v Gorskem Karabahu. Putin je tudi – kolegu Lukašenku – pomagal zatreti upor v Belorusiji.

Rusija se znova obnaša ekspanzionistično ter skuša v največji meri in za vsako ceno uveljaviti svoje interese. Predvsem ZDA in zvezi Nato tovrstni manevri niso povšeči, saj se tako oži njihovo polje vpliva in zaslužka.

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.