Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Kraljice, princi in druga pravljična bitja

Zajem zaslona / YouTube

Zajem zaslona / YouTube

Zadnje čase mediji niso naklonjeni britanski monarhiji. Kraljičin sin princ Andrew se je v novicah znašel po tem, ko ga je Virginia Giuffre obtožila, da jo je, takrat še najstnico, leta 2001 posilil. Princ je poskušal pravni postopek v ZDA ustaviti, a mu je zvezni sodnik prižgal zeleno luč. Kraljica se je na situacijo hitro odzvala – odvzela mu je naziv "njegova kraljeva visokost", ostal pa je tudi brez vojaških nazivov.

Tabloide zaposluje tudi kraljičin vnuk, princ Harry, ki je lani skupaj z ženo Meghan Markle zapustil kraljevo družino in se odselil čez lužo. Ob obisku, ki ga načrtuje v Združenem kraljestvu, ga je presenetilo dejstvo, da, odkar ni več varovana oseba, za zagotavljanje varnosti ne more kot zasebne firme najeti kar – državne policije.

Ljudje v kronane glave nekritično investirajo svoj interes in čustva. A namesto da se pogovarjajo o tej ali oni kraljevi aferi, bi morali preizprašati obstoj za javne finance pregrešno dragega prežitka, kot je monarhija.

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.