DK, STA

 |  Družba

Gladina morja do leta 2050 do 30 centimetrov višja

Poročilo ameriške Nacionalne uprave za ozračje in oceane (NOAA) in šestih drugih vladnih agencij obenem ugotavlja, da bodo poplave ostale reden pojav večkrat na leto

Atlantski ocean

Atlantski ocean
© pixabay.com

Poročilo ameriške Nacionalne uprave za ozračje in oceane (NOAA) in šestih drugih vladnih agencij ugotavlja, da se bo gladina morja ob vzhodni in zahodni obali ZDA do leta 2050 zaradi podnebnih sprememb dvignila za do 30 centimetrov, poplave pa bodo postale reden pojav večkrat na leto.

Poročilo o višanju gladine morja združuje podatke satelitov s podnebnimi modeli z zadnjega Medvladnega panela o podnebnih spremembah (IPCC) in napoveduje gibanje gladine oceanov za naslednjih 100 let.

V ZDA se bo gladina Atlantskega in Tihega oceana dvignila nekoliko bolj od povprečja za preostali svet, bolj pa tudi na vzhodni obali in v Mehiškem zalivu kot na zahodni obali. V delih Louisiane in Teksasa se pričakuje rast gladine do 0,45 metra in več.

V Galvestonu v Teksasu naj bi se morska gladina dvignila za kar 0,63 metra, v St. Petersburgu na Floridi za 0,60 metra, v Seattlu pa le za 0,23 in v Los Angelesu za 0,36 metra. Najhuje bo sicer po letu 2100, ko se bo okrepilo taljenje ledu na Antarktiki in na Grenlandiji, svari poročilo.

Poročilo o višanju gladine morja združuje podatke satelitov s podnebnimi modeli z zadnjega Medvladnega panela o podnebnih spremembah (IPCC) in napoveduje gibanje gladine oceanov za naslednjih 100 let.

Gospodarske posledice za ZDA bodo velike, saj ob obeh obalah živi kar 40 odstotkov prebivalstva. Mesta, kot so Miami Beach (Florida), Annapolis (Maryland) in Norfolk (Virginija), se že občasno soočajo z manjšimi poplavami v času visokega plimovanja tudi ob suhem vremenu, ko ni neurja. Do leta 2050 bodo srednje hude poplave postale reden pojav večkrat na leto.

"Ti novi podatki o dviganju gladine morja so zadnje potrdilo, da nas podnebna kriza glasno opozarja. Moramo podvojiti napore za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov, ki povzročajo podnebne spremembe, istočasno pa moramo utrditi obalne skupnosti," je sporočila svetovalka predsednika ZDA Josepha Bidna za podnebje Gina McCarthy.

uEtTLz6vfa0

50k7X1k9EW4

qXfquNUY2F8

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.