Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Zunanja politika po Janezovo

Vladozlom

Vladozlom

Kaj imajo skupnega uradni Washington, Peking, Bruselj in Moskva? To, da jih vse napada neuravnovešeni premier države, za katero morda še niso slišali. 

Janša je najbrž edini voditelj na svetu, ki se je v vsega letu in pol lotil vseh omenjenih velesil. Novembra 2020 je čestital Trumpu, junija lani je težil v Bruslju, v začetku letošnjega leta se je čutil poklicanega, da na indijski televiziji rešuje tajvansko vprašanje, zdaj pa podpihuje NATO, da nad Ukrajino zapre letalski promet in začne tretjo svetovno vojno.

Zakaj Janša misli, da njegovo mnenje koga zanima? Se morda ne zaveda, kako majhno državo vodi? Da je denimo na Kitajskem 60 mest, ki imajo več prebivalcev kot Slovenija, da ustvarimo manj kot eno tristotino evropskega BDP-ja, da je proračun naše vojske več kot 1300-krat manjši od proračuna ameriške? Ali se vsega tega zaveda, pa misli, da smo mi ipak jači

Nič od tega. Zunanja politika in ugled države sta za slovenskega pacienta pač samo še eno orožje v boju za oblast.

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.