STA

 |  Svet

Assangeu odrekli možnost pritožbe na izročitev ZDA

V primeru obsodbe bi lahko ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange preostanek življenja preživel za zapahi

Julian Assange, ustanovitelj WikiLeaksa in za mnoge junak sodobnega časa

Julian Assange, ustanovitelj WikiLeaksa in za mnoge junak sodobnega časa
© Foro Cultura Digital by Secretaría de Cultura de la Nación / CC BY-SA 2.0 / Flickr 

Britansko vrhovno sodišče je včeraj ustanovitelju WikiLeaksa Julianu Assangeu odreklo možnost pritožbe na izročitev ZDA. Kot je sporočilo sodišče v Londonu, za to ne obstaja zadostna pravna podlaga. Usoda Assangea bi bila tako lahko kmalu v rokah britanske vlade.

Washington želi Assangeu soditi v povezavi z objavo 500.000 tajnih dokumentov, ki se nanašajo na ameriški vojni v Iraku in Afganistanu. V primeru obsodbe bi lahko preostanek življenja preživel za zapahi.

V Veliki Britaniji je sodišče sprva zavrnilo ameriško zahtevo za njegovo izročitev, češ da zaradi pogojev, ki bi ga čakali v zaporu v ZDA, obstaja tveganje, da bi storil samomor. A odvetniki ameriške vlade so se na odločitev pritožili in bili uspešni.

Primer se sedaj seli k sodniku, ki je kot prvi odločal o ameriški zahtevi za izročitev, končno odločitev pa naj bi sprejela notranja ministrica Priti Patel. Tudi na tej stopnji sicer ostajajo možnosti za izpodbijanje izročitve.

Dvojica sodnikov je sicer januarja Assangeu dopustila možnost pritožbe na vrhovno sodišče v povezavi s pravnimi vprašanji, ki da so "splošnega javnega pomena". A tiskovna predstavnica sodišča je sporočila, da so obravnavo pritožbe zavrnili, ker da vloga ne vsebuje dovolj pomembnega pravnega vprašanja.

Kot pojasnjuje britanski BBC, se primer sedaj seli k sodniku, ki je kot prvi odločal o ameriški zahtevi za izročitev, končno odločitev pa naj bi sprejela notranja ministrica Priti Patel. Tudi na tej stopnji sicer ostajajo možnosti za izpodbijanje izročitve, še navaja BBC.

Assange je v priporu že od leta 2019, čeprav je vmes odslužil kazen zaradi kršenja pogojev pogojnega izpusta. Pred tem je sedem let preživel na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, da bi se izognil izročitvi Švedski zaradi obtožb o posilstvu, ki so jih medtem že opustili.

7XWbbZc2SCg

aJDQBOlFlEw

lYhPcZJ-ns4

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.