DK, STA

 |  Svet

Velika Britanija prepovedala delovanje ruske televizije RT

Britanski medijski regulator je ruski državni televiziji RT odvzel dovoljenje za oddajanje

Melanie Dawes, direktorica Ofcoma

Melanie Dawes, direktorica Ofcoma
© Flickr

Britanski medijski regulator je ruski državni televiziji RT odvzel dovoljenje za oddajanje v Veliki Britaniji. Po ruski invaziji na Ukrajino ni primerno, da ruska televizija še naprej oddaja v državi, je sporočil Ofcom.

Oddajanje RT je bilo sicer na Otoku moteno že od začetka marca, ko jo je britanska vlada obtožila širjenja strupene propagande, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ofcom je včeraj sporočil, da so preiskave pokazale, da RT financira ruska država, ki je pred kratkim napadla suvereno sosednjo državo. V sporočilu so omenili še nedavno sprejeti zakon v Rusiji, ki onemogoča neodvisno delo novinarjev. "V teh pogojih ni verjetno, da bi RT lahko deloval v skladu s pravili našega kodeksa," je zapisano v sporočilu britanskega medijskega regulatorja.

"Svoboda izražanja je nekaj, kar v tej državi odločno branimo."

Melanie Dawes,
direktorica Ofcoma

"Svoboda izražanja je nekaj, kar v tej državi odločno branimo," pa je dejala direktorica Ofcoma Melanie Dawes.

RT, ki je leta 2005 začel delovati pod imenom Russia Today, oddaja v več jezikih, prav tako ima spletne strani v različnih jezikih, med drugim v angleščini, francoščini in nemščini.

EU je že v začetku marca okviru sankcij proti Rusiji zaradi napada na Ukrajino prepovedala delovanje RT v uniji, češ da je instrument Moskve za širjenje dezinformacij.

MuA5SOI3haI

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.