DK, STA

 |  Politika

ZDA: »Ukrajina lahko zmaga v vojni proti Rusiji«

Ameriški diplomati se vračajo v Ukrajino, ZDA pa napovedujejo, da je prvi korak k zmagi "to, da verjamete, da lahko zmagate"

Ameriški državni sekretar Anthony Blinken

Ameriški državni sekretar Anthony Blinken
© Wikimedia Commons

Ameriški državni sekretar Antony Blinken in obrambni minister Lloyd Austin sta v nedeljo v Kijevu izrazila solidarnost z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim ter napovedala postopno vrnitev ameriških diplomatov v Ukrajino, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Napovedala sta tudi več kot 700 milijonov dolarjev dodatne neposredne in posredne vojaške pomoči Ukrajini, vključno s približno 300 milijoni dolarjev, ki bodo državi omogočili nakup potrebnega orožja. Sredstva bodo po poročanju AFP namenjena tudi ukrajinskim regionalnim zaveznicam, ki morajo obnoviti zaloge, potem ko so poslale orožje Ukrajini.

Blinken je povedal, da namerava ameriški predsednik Joe Biden v prihodnjih dneh za novo veleposlanico v Kijevu imenovati sedanjo veleposlanico ZDA na Slovaškem Bridget Brink. Čeprav je več evropskih držav že ponovno odprlo svoja veleposlaništva v Kijevu, bo vrnitev ameriških diplomatov po navedbah neimenovanega predstavnika State Departmenta postopna, poroča AFP.

Ukrajina lahko zmaga v vojni proti Rusiji, če bo imela pravo opremo in zadostno podporo, je po vrnitvi iz obiska v Kijevu dejal Austin. "Prvi korak k zmagi je, da verjamete, da lahko zmagate," je dodal.

"Želimo si, da bi bila Rusija oslabljena do te mere, da ne bi mogla početi takšnih stvari, kot jih je počela med invazijo na Ukrajino," je dejal. "Izgubili so že veliko vojaških zmogljivosti in veliko vojakov, če smo iskreni, in ne želimo, da bi lahko te zmogljivosti hitro obnovili," je dodal.

Narava spopadov v Ukrajini se je spremenila, zato po Austinovih besedah potrebujejo orožje dolgega dosega, izrazili so tudi potrebo po tankih. Po poročanju britanskega BBC je Austin opozoril, da ZDA težko spremljajo, kaj se dogaja z orožjem, ki je dobavljeno Ukrajini, saj na terenu ni ameriških sil.

"Želimo si, da bi bila Rusija oslabljena do te mere, da ne bi mogla početi takšnih stvari, kot jih je počela med invazijo na Ukrajino."

Lloyd Austin,
ameriški obrambni minister

Blinken in Austin sta prva predstavnika ameriške vlade, ki sta obiskala Ukrajino od začetka ruske invazije 24. februarja. Obisk je bil iz varnostnih razlogov zavit v tančico skrivnosti, Washington pa ga je potrdil šele, ko sta Austin in Blinken že zapustila ukrajinsko ozemlje. Vendar je obisk že v soboto razkril Zelenski, v nedeljo pa so prisotnost obeh ameriških ministrov v Kijevu potrdili tudi ukrajinski uradniki.

Zelenski je v nedeljo tvitnil, da sta "ukrajinsko-ameriško prijateljstvo in partnerstvo močnejša kot kdaj koli prej".

Biden je v četrtek napovedal nov paket vojaške pomoči Ukrajini v vrednosti 800 milijonov dolarjev, potem ko je podoben 800-milijonski paket pomoči napovedal že 13. aprila. ZDA Ukrajini med drugim dobavljajo havbice, oklepna vozila, helikopterje, taktične drone, sisteme protiletalske obrambe in protitankovske rakete. Skupno so ZDA od začetka Bidnovega mandata poslale približno 4 milijarde dolarjev vojaške pomoči, poroča AFP.

sGSDdHTe51g

2n31POt_dMg

xVS8IF4e8Bc

xyStlPyJo5A

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.