Boštjan Napotnik

 |  Mladina 20  |  Konzum

Luka Magic

Grič, Šentjošt nad Horjulom

  • ocena: 5 / 5

Zorena tunova potrebušina

Zorena tunova potrebušina

Restavracija Grič
Šentjošt nad Horjulom 24d
Tel.: 01 7540 128
Luka & co. na Griču strežejo od srede do petka od 17. do 23., ob sobotah pa od 12. do 23. ure. Ostale dni pridelujejo, fermentirajo, zorijo in čarajo. Obvezne spletne rezervacije!

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal ali Google Pay

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,5 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 16,20 EUR dalje:

Boštjan Napotnik

 |  Mladina 20  |  Konzum

  • ocena: 5 / 5

Zorena tunova potrebušina

Zorena tunova potrebušina

Soparjena postrv

Soparjena postrv

Restavracija Grič
Šentjošt nad Horjulom 24d
Tel.: 01 7540 128
Luka & co. na Griču strežejo od srede do petka od 17. do 23., ob sobotah pa od 12. do 23. ure. Ostale dni pridelujejo, fermentirajo, zorijo in čarajo. Obvezne spletne rezervacije!

Ambient:
brunarica se spreminja v vedno komfortnejšo restavracijo, ovčje kože na stolih so fajn, džez na ozvočenju pa glede na hrano precej premedel

Napitki:
hudobija! pairing temelji na slovenskih vinarjih (med njimi kar nekaj silno redkih polnitev), a sommelier gre tudi v Alzacijo, Avstrijo in še kam

Vegetacija:
ob predhodnem naročilu (najmanj tri dni) pripravijo tudi vegetarijanske različice jedi Dostopnost: če niste ravno iz Šentjošta bo – glede na izjemno vinsko ponudbo – še najpametneje, če vas po ridah do Griča in nazaj fura profesionalec; gibalno ovirane čaka visok prag, naprej pa ni hudih zaprek

Fino:
next level besede samooskrba
ustvarjalnost in estetika v službi okusa
izbrana vina in njih predstavitev

Ne tako fino:
zašpičite muziko

Osnovna špura stane 67 (vinska spremljava 35), all-in degustacija s približno 25 prigrizki/rihtami pa 110 evrov (vino 50).

»Kje je zdaj ta lipa z gasilsko šulo?« si je čas med vijuganjem skozi Horjul z bumerskimi vici krajšal vodja na Grič napotene Konzumove odprave. Prostovoljcev zanjo se je – potem ko je Luka Košir prvopristopnike v ediciji 24/2014 suvereno spravil na hrbet – kar trlo. To niti ni presenečenje, saj je Grič v vmesnem času na fasado namontiral Michelinovo zvezdico, še veliko bolj pa so nas intrigirale informacije o lastni račji farmi, resnem polnjenju vinske kleti ter o izdelovanju miso past, garumov in ostalih fermentacijskih ibungah, ki so prišle do nas.

Začetek je bil filmski – kruh in mleko: prvi je bil mehak, maslen, s travniškimi zelišči polnjen polžek, drugo sladkasto, v steklenički postreženo in z raznim biljem odišavljeno kozje s sosednjega, Orešnikovega griča. Po seriji otvoritvenih eno- do dvogrižljajskih snackov, med katerimi velja posebej omeniti blinček s kremo iz račjih jeter, hrustljav obroček s kozjo kislo smetano in ikrami ter krepko friko z najbolj ljubkim solatnim šopkom na svetu, je Luka začel v kuhinji čarati na približno tako visokih in navdušujočih obratih kot njegov košarkarski soimenjak v playoffu.

Sesekljano, masleno mehko, pet mesecev zoreno bikovo stegno zavije v čemaževe liste; par tednov zoreno tunovo potrebušino z japonsko redkvijo in zajčjo deteljico spremeni v vizualno in aromatsko umetnino; fileje postrvi položi in zelišča doda na razbeljene kamne in jih v sopari skuha pri mizi; račje stegno nacufa in prekrije s krekerjem iz račje kože, rumenjak račjega jajca položi na hrustljave šparglje in ajdove kokice; priželjc gre na krožnik z motovilcem in humusom iz praženih lešnikov; telečji hrbet pa z mavrahi in šalotkino tempuro. Vse to se bere fino, a vendarle precej preprosto in navadno – dokler teh jedi ne oplazi Luka Magic in jim doda kremo ostrig ali inčunov ali črnega česna, omako iz mladih bukovih listov, maslo gozdne zemlje, pečen kvas, borovo olje, sončnični pesto in še marsikak alkimistični zvarek, ki zaokrožuje krožnike v okuse, barve in teksture popolnosti.

Pa ti sploh še nisem utegnil vsega povedati: tu je še iz neke na 1000 metrih nad morjem delujoče avstrijske ribogojnice pripeljan alpski jesetrov kaviar, osvežilni sladoled iz akacije, napitek iz z ultrazvočno mašino obdelanih vijolic, parfe iz svežega mleka, prelit z domačim brezovim sirupom (100 litrov počasi povrete brezove vode da liter sirupa!) in še cela serija norih drobnih sladkarij na koncu: piškot iz ajdovega misa in kakava, čajev gumi bombon s cvetnim prahom, metine penice s črno čokolado in bela čokolada z luštrekom …

Delati znane, skorajda navadne stvari na nepričakovan način, na polno in brezkompromisno, pustiti iskram ustvarjalnosti odprto pot in pri vsem skupaj ohranjati igrivost in lahkotnost – to je definicija Lukovih čarovnij, na Griču in v Dallasu. Svetovna špica je to, narodni zaklad.