STA

 |  Politika

»Kot ministrica bom naredila vse, da Slovenija dejavno prispeva h končanju vojne«

Donedavni minister za zunanje zadeve Anže Logar je predal posle svoji naslednici Tanji Fajon

Tanja Fajon, nova ministrica za zunanje zadeve

Tanja Fajon, nova ministrica za zunanje zadeve
© Uroš Abram

Donedavni minister za zunanje zadeve Anže Logar je danes v Mladiki predal posle svoji naslednici Tanji Fajon. Nova šefica diplomacije je na skupni novinarski konferenci poudarila, da se bo zavzemala za tesnejše povezovanje z jedrnimi državami Evropske unije, in da bo podpirala nadaljnjo širitev EU in schengenskega območja.

Tako Logar kot Fajon sta pred predstavniki medijev poudarila vojno v Ukrajini kot ključen izziv tega časa. Logar je izrazil upanje, da bo Slovenija tudi pod novo vlado ostala zavezana pomoči Ukrajini in njenemu približevanju EU.

Fajon je potrdila to zavezanost in poudarila, da bo kot ministrica "naredila vse, da Slovenija dejavno prispeva h končanju vojne".

Logarjeva naslednica na čelu zunanjega ministrstva je izrazila tudi zavezanost širitvi EU, a je pri tem izpostavila, da ob vloženih kandidaturah Ukrajine, Gruzije in Moldavije ne smemo pozabiti na Zahodni Balkan. "Vse bom naredila za to, da tudi te države čim prej pristopijo k EU," je dejala nekdanja evropska poslanka.

Na novinarsko vprašanje o tem, ali Slovenija podpira pridruževanje Hrvaške schengenskemu območju, je Fajon dejala, da verjame, da je schengenski režim potreben prenove pred širitvijo, a da "Slovenija zagotovo ne bo med tistimi, ki bodo dale blokado". Sama namreč podpira širitev schengna tako na Hrvaško kot tudi na Bolgarijo in Romunijo.

Na ravni EU je izrazila željo po tesnejšem povezovanju z jedrnimi državami Evrope, češ da je bilo do sedaj čutiti "preveč zavezništva s strukturami v sosednjih državah, kjer se kršijo vrednote, demokracija".

Tanja Fajon je ob tem še izrazila podporo kandidaturi Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta Združenih narodov za obdobje 2024-2025, za kar ji je Logar dejal, da bo za uspeh te potreben njen osebni angažma.

Logar je v poslovilnem nagovoru še izrazil željo, da bo Slovenija ostala zavezana članica EU in Nata, rekoč da je to naloga MZZ, "četudi bo kak drug član vlade imel drugačno mišljenje".

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.