STA

 |  Politika

Vlada sprejela pobudi za sklenitev protokolov o pristopu Švedske in Finske Natu

Vrha držav članic Nata se bosta udeležila Robert Golob in Tanja Fajon

NATO

NATO
© WikiCommons

Vlada je na današnji dopisni seji sprejela pobudi za sklenitev protokolov o pristopu Švedske in Finske severnoatlantski pogodbi ter ju poslala v potrditev odboru DZ za zunanjo politiko. V Madridu se sicer danes začenja tridnevni vrh Nata, na katerem naj bi med drugim obravnavali prošnji obeh držav za članstvo v severnoatlantskem zavezništvu.

Vlada za podpis protokolov pooblašča predsednika vlade Roberta Goloba, v njegovi odsotnosti pa veleposlanika in stalnega predstavnika Slovenije pri Natu Erika Kopača, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje (Ukom).

Protokola o pristopu Švedske in Finske bosta predvidoma podpisana na vrhu voditeljev držav članic Nata, ki bo potekal v Madridu do četrtka, udeležuje pa se ga tudi premier Golob skupaj z zunanjo ministrico Tanjo Fajon in obrambnim ministrom Marjanom Šarcem. Po podpisu protokolov se bosta Švedska in Finska pričeli postopoma vključevati v aktivnosti zavezništva.

Švedska in Finska sta eni izmed najtesnejših partneric Nata ter popolnoma interoperabilni z oboroženimi silami zavezništva, so še zapisali v sporočilu Ukoma. Državi sta 18. maja uradno zaprosili za članstvo v Natu, potem ko sta odločitev o tem podprla parlamenta obeh držav.

Za sredo zjutraj je bila sklicana nujna seja odbora za zunanjo politiko, na kateri bosta obravnavani omenjeni pobudi, so danes sporočili iz državnega zbora.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.