22. 7. 2022 | Mladina 29 | Konzum
Od specialista do specialista
Matsuri takoyaki in Tektonix, Ljubljana
Takoyaki
Matsuri takoyaki
Trg osvobodilne fronte 10
Tel.: 070 333 311
Zakup člankov
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?
22. 7. 2022 | Mladina 29 | Konzum
Takoyaki
Parček čiketov
Matsuri takoyaki
Trg osvobodilne fronte 10
Tel.: 070 333 311
Pivotoč Tektonix
Likozarjeva 1
Tel.: 069 774 211
Matsuri friga takoyakije od ponedeljka do petka od 11. do 19., iz Tektonixove pipe pa teče od ponedeljka do srede od 14. do 23., ob četrtkih in petkih od 14. do 24., ob sobotah pa od 17. do 24. ure.
Ambient:
Matsuri je pojaponjena funky luknja v podhodu pod železniško, Tektonix pa na več prijetnih manjših fuglovžev razdeljen plac, kjer je šank vendarle glavni
Napitki:
od Tektonixovih osmih pip je ena odprta za gostujoča piva, strežejo tudi svoj hard seltzer in kavo; Matsuri daje svoje nesladkane japonske ledene čaje in piksne kirina
Vegetacija:
okisana zelenjava
veganska župca
cheeseyaki pri Japoncu
čiketi s humusom in sirom pa pri braumajstru
Dostopnost:
do obeh se najlažje pripeši ali prikolesari, so pa relativno blizu tudi parkirišča; gibalno ovirani v podhod na štacjonu pridejo z dvigalom, za pivo pa ni zaprek
Fino:
unikaten karakter obeh placov
doterana nišna ponudba
Ne tako fino:
limitirana izbira
Osmerček tako- ali cheeseyakijev stane 6, dva kosa piščanca 3 evre; čikete prodajajo v paru po 2,5 evra; pivo pa od 1,7 za degustacijsko merico čehurja do 4,7 za pol litra specialke.
»A gremo na ‘se bastasse uno sirni e mesni na štacjon’?!« je besedilo znamenite Alijeve postajno-gastronomske poeme na plano potegnil zapisnikar tokratne Konzumove terenske ekipe, ko je ta prodirala proti vdrtja v zemljo vrednemu centralnemu javnoprometnemu vozlišču v državi. Izkazalo se je, da smo bili napoteni na dvojno misijo – na konkretnih primerih popisati dva nova okrepčevalniška trenda, ki so ju zaznali naši radarji: mikro, par kvadratov velike hole-in-a-wall azijske uličnohranske prčvarnice in ob proizvodnih obratih odprte točilnice rokodelskih pivovarn.
Najbolj intriganten predstavnik prve sorte se je pred nekaj meseci pojavil v podhodu pod ljubljansko železniško postajo, kjer japonski majster cvre zlatorjave, puhaste, po ingverju rahlo dišeče kroglice, ki v osrčju skrivajo košček hobotnice in/ali sira in ki jih, naložene v porcije po osem, nato opremi z majonezo, sladko-kislo temno omako, migetajočimi lističi sušene palamide, po želji pa še s fino narezano mlado čebulico. Kroglice so dobre (in vroče!) kot hudir, kakor da bi v usta pomikal dišeče vroče oblačke. Preden jih dobiš, ti na mizo prinesejo osvežilno mišungo okisanih zelenjavic, za čez pa lahko naročiš še koščke krasno ocvrtega, sočnega in lepo začinjenega temnega piščančjega mesa ter srebaš nesladkane domače ledene čaje ali pa v roko primeš mrrrrzlo piksno kirina. Kompleten pogon je z lokacijo, opremo in osrednjim kuharskim likom vred prava paša (in obvezna postojanka!) za podalpske japonofile, obisk pa priporočamo slehernemu raziskujočemu goltancu.
Le par minut lagodnega špancirja stran je vredno pozornost posvetiti še najbolj centralni ljubljanski rokodelski pivovarni Tektonik, ki jo – full disclosure! – fura naš nekdanji fotograf in še zmer prjatu Marko Jamnik - Makenzi. Ta svoje zvarke, tudi eksperimentalne in raritetne, iz osmih pip nataka žejnemu in radoznalemu občestvu, ki se lahko med vijuganjem po raznih pivskih stilih in analizo hmeljnih arom krepča s čiketi, iz Benetk uvoženim konceptom drobnih, a zanimivih prigrizkov. V Tektonixu so v teoriji na voljo štirje, a naši informatorji sitnarijo, da kvartet skoraj nikoli ni popoln in da – po dobri slovenski navadi – vedno ali kakšnega zmanjka ali kakšnega pač ni. Tokrat sta umanjkala bakalarski in humusni, kar je res škoda, saj sta bila preostala dva – oba z opečeno rustikalno bageto spodaj, povrhu pa eden s kremnim sirom, Cigojevo salamo in vloženo artičoko, drugi pa z rdečo čebulno marmelado in Zidaričevim jamarjem – zanimiva, okusna in ravno prav obložena. Skratka: delajte na razpoložljivosti, kar pri štirih, za sestavo relativno preprostih čiketih ne bi smel biti prehud problem. Aja, pa muziko mate super!
Nišne okrepčepivnice so fletna obogatitev gastronomskih opcij in tu in tam je fino opustiti siceršnje navade in zašopati popoldanski snack, druženje ali celo cel večer malo drugače. Vse se vrača, vse se splača!