Boštjan Napotnik

 |  Mladina 34  |  Konzum

Le vkup, le vkup …

Stara pravda, Kranj

  • ocena: 3 / 5

Rižota

Rižota

Restavracija Stara pravda
Partizanska cesta 17, Kranj
Tel.: 064 298 138
Od ponedeljka do četrtka pečejo stejke od 12. do 22., ob petkih in sobotah potegnejo do 23., ob nedeljah pa zaključijo ob 20. uri.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal ali Google Pay

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,5 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 16,20 EUR dalje:

Boštjan Napotnik

 |  Mladina 34  |  Konzum

  • ocena: 3 / 5

Rižota

Rižota

Rebrca

Rebrca

Restavracija Stara pravda
Partizanska cesta 17, Kranj
Tel.: 064 298 138
Od ponedeljka do četrtka pečejo stejke od 12. do 22., ob petkih in sobotah potegnejo do 23., ob nedeljah pa zaključijo ob 20. uri.

Ambient:
notranji prostori so stejkhausovsko kavbojsko navdihnjeni, tudi muzika iz zvočnikov je tematska, a ne preglasna

Napitki:
zgolj Cigojevo hišno belo in rdeče ter merlot, nekaj osnovnih koktajlov, glavno pivo pa je solnograški stiegl, tudi iz pipe

Vegetacija:
osnovno pokritje z vegeburgerjem, pašto/rižoto, solato in zelenjavno juho

Dostopnost:
nekaj parkirnih mest je na drugi strani ceste, gibalno ovirani zunaj ne bodo imeli težav, do notranjosti v visokem pritličju pa vodi nekaj stopnic

Fino:
obrana rebrca
piščančji burger

Ne tako fino:
vinska ponudba
cheesecake

Carpaccio je stal 10,3, rižota s piščancem 10,9, piščančji hamburger 8,8, rebrca 13,9, taljata 20,5, skutna tortica pa 4,8 evra.

»Uiiii-haaa! To pa bo totalna revolucija!« je na podlagi kombinacije imena in naslova obrata, v katerega je bila napotena tokratna Konzumova ekipa terenskih šnofačev, ponudbeno dedukcijo izvedel dežurni zapisnikar. No, zelo klasičen obhišni gostinski vrt je sporočal, da kakšnega hudega odmika od lokalnih gostinskih navad ne gre pričakovati, je pa res, da so na terakotna tla postavljene masivne mize, stensko/šankistično okrasje, predvsem pa country muzika v notranjosti jasneje nakazovali osnovno staropravdno žanrsko usmeritev: stejkopekaštvo.

To se izraža v izbiri različnih barv angusa, ki ga uvažajo z irskih, škotskih, urugvajskih in avstralskih pašnikov, po predhodnem naročilu pa vam postrežejo tudi z japonsko pasmo wagyu. Ponudba na razne kose narezanega govejega hrbtovja je res precej impozantna, a kakšen bolj razgledan stejkofil bi bolj kot preseratorsko pokrivanje nekaterih najdražjih stejkov s 24-karatnim zlatom, cenil dobro pripravljen flank ali tritip stejk, predvsem pa bode v oči, da ob vsem tem premijskem mesovju, ki kar kliče po krepkih vinskih rdečinah, ponujajo zgolj dve rdeči vini – Cigojevo hišno rdeče in merlot. Je pa resnici na ljubo treba reči, da je bil že osnovni kos mesa – iz irskega nizkega hrbta odvzeta in na polcentimetrske rezine narezana taljata – lepo zapečen, sočen in dišeč po dobro zakurjenem odprtem žaru.

Širše obvladovanje trendovskih tehnik priprave mesovja so v Stari pravdi suvereno dokazali še z na primerno tanke rezine narezanim karpačem, še bolj pa z lojtro sočnih, lepo mesarjenih, vzorno mariniranih, zmehčanih in premazanih obranih rebrc ter s preprostim burgerjem, pri katerem je v mehkem briošu ob zmernem dodajanju česnove majoneze, rukole in rezin sira grana padano blestelo hrustljavo ocvrto, razkoščičeno in razkoženo piščančje bedro. V zvezi z mesovjem podajamo le še eno opazko: vsekakor bi bilo pri opremi jedi dobro razmisliti še o čem drugem kot o rukoli, grani padano, ocvrtem krompirju in vejicah timijana, ki smo jih srečevali pri vseh do zdaj naštetih jedeh.

Sicer pa smo ob špeganju na druge mize ugotovili, da ljudstvo gorenjske metropole tu rado pomaka skorje kruha v školjčne buzare, na vilice nabada solatje, na lasten jezik pa smo se prepričali še o nedolžnosti rižote s piščancem in bučkami, ki je sicer bila sočna, a ne zaradi masleno-sirne mantecature, temveč zavoljo dolivanja sladke smetane, kar je vsemu skupaj dalo nekakšen sladkast, mlečnorižni štih.

V Stari pravdi mogoče računajo, da vas bodo s porcijami premagali še pred sladicami, ki jim po špartanski izbiri in po še kar švohotni skutni piti sodeč posvečajo komaj kaj več pozornosti kot vinom. Če iz zapisanega izluščimo priporočilo bralstvu: v Stari pravdi lahko brez strahu naročite karkoli mesnega (le nouveau-reichevskemu zlatolistju se ognite), za vse drugo pa si ne upamo dati roke v žerjavico. Pa vino imejte s seboj.