STA

 |  Politika

Rusija: »Z veliko gotovostjo lahko rečemo, da ni pričakovati sprememb na bolje«

Zelenski računa, da bo nova britanska premierka Ukrajini pomagala ustaviti Rusijo, Kremelj pa ne pričakuje izboljšav odnosov z Veliko Britanijo

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov
© kremlin.ru

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v ponedeljek izrazil upanje, da bo nova voditeljica britanskih konservativcev in naslednica Borisa Johnsona na čelu vlade Liz Truss Kijevu pomagala ustaviti rusko agresijo. Medtem pa so ruske oblasti danes sporočile, da v odnosih z Veliko Britanijo ne pričakujejo sprememb na bolje.

Ukrajinski predsednik je v svojem ponedeljkovem govoru poudaril, da se veseli začetka sodelovanja z novo britansko premierko Liz Truss, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Verjamem, da bomo skupaj lahko storili več za zaščito naših narodov in preprečili vsa destruktivna ruska prizadevanja. V Ukrajini jo dobro poznamo, vedno je bila na svetli strani evropske politike," je dejal in dodal, da je zdaj najpomembneje ohraniti enotnost med državama.

Ruske oblasti so medtem v povsem drugačnem tonu sporočile, da ne pričakujejo sprememb v odnosih z Veliko Britanijo. "Sodeč po izjavah Liz Truss, ko je bila še zunanja ministrica, lahko z veliko gotovostjo rečemo, da ni pričakovati sprememb na bolje," je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Velika Britanija je bila pod vodstvom odhajajočega premierja Johnsona ena od najtrdnejših podpornic Ukrajine od samega začetka ruske invazije. London je Kijevu doslej namenil ogromno vojaške opreme in finančnih sredstev. Pričakovati je, da bo Truss nadaljevala s to politiko odločnega boja proti Rusiji.

Johnson in Zelenski sta v ponedeljek popoldne sicer govorila po telefonu in pri tem, kot so kasneje sporočili z Downing Streeta 10, sklenila, da bosta tudi po zamenjavi na čelu britanske vlade "ostala v tesnem stiku kot prijatelja".

Johnson, ki je že večkrat obiskal Kijev, se je ukrajinskemu predsedniku posebej zahvalil za njegovo "vodenje in prijateljstvo" ter dodal, da mu je bilo v čast in privilegij sodelovati z njim in ga podpirati.

gd1F44k2Vtw

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.