Boštjan Napotnik

 |  Mladina 44  |  Konzum

Pica inženiring

Porka Eva, Lokavec

  • ocena: 4 / 5

Buffala

Buffala

Pivnica in picerija Porka Eva
Lokavec 156, Ajdovščina
Tel.: 040 228 277
Porka Eva kuri ob četrtkih in petkih od 15. do 22., ob sobotah od 10. do 22., ob nedeljah pa od 9. do 22. ure.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal ali Google Pay

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,5 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 16,20 EUR dalje:

Boštjan Napotnik

 |  Mladina 44  |  Konzum

  • ocena: 4 / 5

Buffala

Buffala

Nduja

Nduja

Pivnica in picerija Porka Eva
Lokavec 156, Ajdovščina
Tel.: 040 228 277
Porka Eva kuri ob četrtkih in petkih od 15. do 22., ob sobotah od 10. do 22., ob nedeljah pa od 9. do 22. ure.

Ambient:
nekdanja vaška gostilna je sredi tranzicije v sodobnim standardom prilagojeno pica-pašta okrepčevalnico; sproščeno in prijetno je, tudi muzika

Napitki:
ker gre za podaljšek pivovarne Castra, je razumljivo, da so v ospredju njeni precej pitni zvarki

Vegetacija:
nekaj pic je že zasnovanih z mislijo na vegetarijanske jedce

Dostopnost:
veliko parkirišče, brez zaprek za gibalno ovirane

Fino:
testo in peka
lovljenje ravnovesja pri oblaganju

Ne tako fino:
borovničeva torta

Na spodnjem robu cenovnega razpona pic sta marinara in margerita z 8,5 evra, na vrhu pa tartufka s 16,5 evra; večina robe je v coni od 10,5 do 12,5, sladice so po 4 evre.

»Glede na to, da je tole že druga zaporedna monokulturna specialka, bi se nam lahko reklo tudi specialisti, če ne kar specialci! « je bir okr atsko nr av inšpektorskega dela skušal atraktivizirati eden od na južni rob Trnovskega gozda napotenih Konzumovih terenskih delavcev. Potem ko smo prejšnji teden na vilice navijali pašte, smo bili tokrat poslani preverjat, kako se v Lokavcu pod kodnim imenom Porka Eva pri snovanju, mesenju in peki pic obnesejo inženirski umi, ki so v svetu gastronomije prepotovali pot od načrtovanja rostfraj opreme za vinarske in pivovarske potrebe prek proizvodnje lastnih zvarkov pod znamko Castra do zagona lokala Porka Eva, ki v trenutni obliki streže pice neapeljskega tipa.

Inženirji so se tegale lotili karseda resno, si na ozemljih za zahodno mejo obvladali starošolski mehanski stroj, ki pri mesenju testa z dvema ročicama emulira delo človeških rok, v kombinaciji s počasnim vzhajanjem in peko pri visoki temperaturi pa se na krožnikih pojavi lepo zamehurjeno, na mestih ožgano testo z visokim, puhasto mehkim robom in tankim, a dovolj kompaktnim dnom, ki ne popusti niti pod težo bolj bogato odmerjenih oblog. Dobra demonstracija tega je po hiši imenovana pica, pri kateri na osnovo iz pelatov san marzano naložijo mocarelo fior di latte, dimljeno provolo, parmezan, rikoto, rezine certificirano južnotirolskega špeha in porkete, kar bi lahko bilo nevarno, a je vsega ravno prav, tako da na pici in v ustih ne nastane nepregledna in neprepoznavna zmešnjava, ampak se reči povežejo v všečno celoto. Isto velja še za eno s sestavinami bogato pico, na kateri soobstajajo rumeni in rdeči češnjevci, mocarela, rahlo pikantna salama in še bolj značajna in funky nduja, oboje pa blaži kremavost v stračatelo razmešane burate.

Kot vidiš, zna biti branje seznama pic z natančno specificiranimi elementi v Porka Evi (razen pri osnovnih marinarsko-margeritskih verzijah) kar dolgotrajno početje, a na srečo so kombinacije logične in fantov ne odnese v anything-goes brezglavo kreativiziranje. Še najbolj so se spustili s ketne pri sezonski pici, kjer so pelate zamenjali s kremo iz maslene buče, nanjo naložili rolano panceto, dimljeno provolo in strte orehe, reč pa pokapljali še z bučnim oljem. Ja, tako kot ti, draga bralka, smo tudi mi najprej privzdignili obrvi, na koncu pa vendarle ugotovili, da se je kaskadersko naročilo kar splačalo: prav simpa pica je bila. Ker nam je za drugi eksperiment, calzone dolce (gre za z razno sladko robo napolnjeno prepognjeno pico) zmanjkovalo prostorskih zmogljivosti, smo obisk Porka Eve končali s substandardno, preveč ziheraško zakompaktirano borovničevo mousse torto in čisto sprejemljivim tiramisujem, ki je po svoje plačal davek res visokega standarda, ki ga v Porka Evi postavljajo pice. Te so inženirji dejansko naštudirali v nulo, porkaeva!