Boštjan Napotnik

 |  Mladina 46  |  Konzum

Razbiti miti

Gaudi & Naan, Ljubljana

  • ocena: 4 / 5

Radič

Radič

Bistro Gaudi & Naan
Trubarjeva 7, Ljubljana
Tel.: 041 662 073
Gaudi & Naan sta v pogonu od ponedeljka do petka od 11. do 21. ure, ob sobotah in nedeljah počivata.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal ali Google Pay

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,5 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 16,20 EUR dalje:

Boštjan Napotnik

 |  Mladina 46  |  Konzum

  • ocena: 4 / 5

Radič

Radič

Rdeča pesa

Rdeča pesa

Bistro Gaudi & Naan
Trubarjeva 7, Ljubljana
Tel.: 041 662 073
Gaudi & Naan sta v pogonu od ponedeljka do petka od 11. do 21. ure, ob sobotah in nedeljah počivata.

Ambient:
izčiščeno, funkcionalno in kljub starodavnim arkadam dovolj svetlo in lahkotno, bonus so Kraljevi stoli rex, tudi ambientalna muzika ima nekaj značaja

Napitki:
z vini (prevladujejo bela) regijsko zajamejo celotno Slovenijo, izbor vinarjev je zanimiv in nikakor ne opravljen na prvo žogo; fina je tudi brezalkoholna ponudba – kombuče, sokovi, čaji in smutiji

Vegetacija:
glede na tip lokala ni dvoma – tukaj je vse vegansko

Dostopnost:
naslov je sicer na Trubarjevi, a v bistro se pride z Malega trga; za gibalno ovirane ni zaprek

Fino:
kurdan butter chyzken
domači ravioli

Ne tako fino:
sladko-kisli radič

Dimljene role so stale 10, prav toliko sladko-kisli radič, ravioli so bili 12, chyzken in velika ohrovtova solata z mangom in avokadom 14, rdeča pesa 15, slivova pita pa 6 evrov.

»Če je nomen omen, pojma nimam, kaj pričako vati!« je v pasažici med Trubarjevo in Malim trgom o ponudbi bistroja, v katerega imenu sta kombinirani besedi, ki bi ju drugo ob drugi prej pričakovali v kakšni križanki (katalonski arhitekt Antoni; indijski ploščati kruh) kot na tabli gostinskega obrata v središču Ljubljane, razglabljal zapisnikar tokratne konzumove odprave. Da je bila uganka še kompleksnejša, pod Gaudi & Naan piše soul food, kar striktno gledano v gastronomskem slovarju pomeni tradicionalno kuhinjo Afroameričanov na ameriškem jugu, a besedno zvezo silno radi uporabljajo gostinci, ki menijo, da s svojo ponudbo ne hranijo le telesa, ampak tudi dušo gostov.

Čeprav je zelo prijazen, pozoren in v vseh pogledih totalno profi natakar ob prihodu poudaril, da so veganski bistro, so krožniki drug za drugim odpihovali vso predsodkarsko prtljago, ki smo jo v konzumski zgodovini dobili med obiski ljubljanskih veganskih restavracij, v katerih so se bolj kot s sezonskostjo, lokalnostjo, videzom, kombinacijami tekstur in okusov ter drugimi gastronomskimi rečmi ukvarjali z ideologijo. V bistroju Gaudi & Naan je drugače: gre za zelo resno zastavljen sodobno opremljen, prijeten bistro z obsežnim in raznolikim jedilnim listom ter zanimivo vinsko/pijačarsko karto, kamor se gre predvsem dobro jest in pit.

Na mizo smo tako najprej dobili na domači kruh namazan, ravno prav začinjen čičerkin namaz in rezino hrustljavega čipsa iz sladkega krompirja; ta se je, poleg korenjevega podobnika, pojavil še na krožniku z zvitki nežno dimljenih filejev rumene paprike, ki so bili polnjeni z namazom, začinjenim z baziliko, zmletim iz namočenih indijskih oreščkov. V otvoritveni rundi smo se spopadli še z veliko, pisano, hrustljave svežine polno solatno bovlo (ohrovt, bučke, mango, jabolko, avokado, mikro zelenje, krasen osvežilen preliv), potem pa že začeli prazniti bolj kompleksne in zanimive krožnike.

S kurkumo obarvano testo za ročno dizajnirane torteline polnijo s fermentiranim tofujem in postrežejo s kremo iz maslene buče, lahtone, skoraj puhaste marinirane rezine sejtana, na mizo pridejo z nepozabno značajno začimbno masalo, stročjim fižolom in v nulo skuhanim basmatijem; precej spektakularna je bila tudi cela pečena rdeča pesa, prepenzlana z balzamično redukcijo ter s šitakami, sladkim krompirjem in stolpičem rustikalno pretlačenega matevža ob strani. Obrv smo tako privzdignili le ob prav po cvičkarsko kisli redukciji domače hibiskusove kombuče, s katero prelivajo razpolovljen, hrustljavo zapečen radič s pinjolami, malo več v slanih kategorijah prikazane ustvarjalnosti in šmeka pa bi bilo fino prenesti še k sladicam; slivova pita je bila pač samo taka čisto navadna, sicer okusna, a malo presuha slivova pita.

Vsekakor je Gaudi & Naan prijetno presenečenje in precej suveren game changer: gre za inkluziven plac, kjer lahko skupaj guštirajo vse sorte ljudje, ne glede na svoje prehranske usmeritve in izbire.