9. 12. 2022 | Mladina 49 | Konzum
V sladkih vodah
Nova rajngla, Preserje
Poširani sulec
Restavracija Nova rajngla
Preserje 9a, Braslovče
Tel.: 03 710 1700
Od torka do četrtka od 9. do 21., ob petkih in sobotah od 9. do 22., ob nedeljah pa od 8. do 20. ure.
Zakup člankov
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?
9. 12. 2022 | Mladina 49 | Konzum
Poširani sulec
Srnin tatar
Restavracija Nova rajngla
Preserje 9a, Braslovče
Tel.: 03 710 1700
Od torka do četrtka od 9. do 21., ob petkih in sobotah od 9. do 22., ob nedeljah pa od 8. do 20. ure.
Ambient:
ribiški dom ob rekreativnem ribniku se spreminja v restavracijo; treba bo še poenotiti pohištvo, malo dodelati razsvetljavo, potem pa počasi bo, muzika je bila božični kič
Napitki:
vinske karte nismo dobili na vpogled, a izbrana vina ter njih predstavitev in postrežba kažejo ambicijo tudi na tem polju gostinstva
Vegetacija:
večina jedi je ribjih, sledi meso, za vzorec pa je tudi jedi, primernih za vegetarijance
Dostopnost:
v zimski temi in pri slabih oznakah je najti Novo rajnglo precejšen orientacijski izziv; kar nekaj je tudi stopnic
Fino:
oba tatarja – srnin in postrvji
juha iz pečenega česna
poširani sulec
Ne tako fino:
sladka lončnica
Juhe strežejo za od 3,9 do 5,5, predjedi od 8,5 do 13,5, glavne od 15,3 do 28,2, sladice pa od 4,5 do 7,5 evra; jedi sestavljajo tudi v različno dolge degustacije.
»December je, in če bomo inšpicirali ob koncih tedna, moramo v zakup vzeti še terasa bende,« je Konzumove terenske delavce na veselodecembrske sintetizatorske valcerje opozoril vodja planskega odseka, ki se je med obiskom ob preserskem ribniku delujoče Nove rajngle sicer za las izognil večerji s spremljavo žive muzike, ne pa tudi predbožičnemu kraguljčkanju. A to nikakor ni zmotilo prijetnega razpoloženja, ki ga je ustvaril k hecanju (citiram: »O gobovi juhi vam nimam kaj veliko za rečt, razen veliko sreče, hehe.«) nagnjeni natakarski prijazne, ki pa se je ob predstavitvi vin in jedi zresnil in vse odfural na profesionalni ravni.
Nova rajngla – kakšna je bila stara, nam ni bilo dano izkusiti – je za osnovo ponudbe izbrala sladkovodne ribe, pri tem pa običajna pričakovanja širi ne le v širino, ampak tudi v globino: postrvem na jedilnem listu delajo družbo sulci, smuči, krapi in ščuke, cvrtje in pečenje pa dopolnjujejo še številne druge kuharske tehnike. Vrhunec tega pristopa je bila brez dvoma hladna predjed, v kateri so uporabili celo postrv: iz filejev so naredili sekanico, iz jeter espumo, kožo so hrustljavo ocvrli, glavo in kosti pa skuhali v fond, katerega redukcijo so vmešali v majonezno omako. Premišljeno, zanimivo in perfektno izvedeno. Podobnih zanimivosti so bile deležne tudi druge vrste vodnega življa: zviti file sulca so poširali, ga oblekli v hrustljavo zeliščno skorjo, položili na pastinakove kocke in opremili s pečenim brokolijem ter kremo iz gomoljne zelene; pečeni file ščuke pa z nje hrustljavo zapečeno kožo, krompirjevimi ocvrtki, tanko nastrganim gomoljem koromača in hudo umamijasto belo omako.
Zanimiv je bil tudi postrvji ocvrtek v svilnati kremni juhi iz pečenega česna – povaljan je bil namreč v hrustljavih kokicah iz svinjske kože in je tako že nakazoval kuharjevo precej suvereno obvladovanje mesnih surovin: srna je bila odlična v ročno sekljanem, trendovsko opremljenem tatarju in na glavnem mesnem krožniku s sočnim, lepo zmehčanim hrbtom v kompaniji ješprenjčka z masleno bučo in po iglastem gozdu dišečim smrekovim prahom. Malo manj navdušeni smo bili nad nekoliko suhljato, premalo sočno in žmohtno zajčjo terino (ki pa jo je spremljala krasna krema iz temno zapečenih jabolk), po navdušenju nad tem, kako je bila sladica videti – kot ljubka mala lončnica –, pa smo bili precej razočarani nad trdim lešnikovim ganašem, s katerim je bil napolnjen predebel in zato premalo krhek čokoladni lonček, ajdovi »zemlji« in liofiliziranemu ribezu pa tudi ni uspelo rešiti scene.
Kljub ne ravno navdušujočemu zaključku je Nova rajngla zanimiva ter pozornosti in obiska vredna restavracija, z glede na lokacijo zelo smiselno zastavljeno ponudbo ter dovolj zanimivimi jedmi, da jo lahko uvrstimo na novo nastajajočo savinjsko dobrojedsko os, ki se začne v hiši Raduha, nadaljuje s Planinko in Lesniko ter prek Nove rajngle, Galerije okusov in Laluja zaključuje pri Pavusu. Obetavno!