Boštjan Napotnik

 |  Mladina 15  |  Konzum

Toplo-hladno

Hiša Aleš, Mavčiče

  • ocena: 3 / 5

Biftek & co.

Biftek & co.

Hiša Aleš
Breg ob Savi 38, Mavčiče
Tel.: 04 20 10 130
Aleševi kuhajo od ponedeljka do sobote od 17. do 22. ure.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal ali Google Pay

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,5 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 16,20 EUR dalje:

Boštjan Napotnik

 |  Mladina 15  |  Konzum

  • ocena: 3 / 5

Biftek & co.

Biftek & co.

Rezanci z lososom

Rezanci z lososom

Hiša Aleš
Breg ob Savi 38, Mavčiče
Tel.: 04 20 10 130
Aleševi kuhajo od ponedeljka do sobote od 17. do 22. ure.

Ambient:
v bolj restavracijo kot gostilno moderniziran, sicer klasično gorenjsko zasnovan objekt, ki je poleg restavracije tudi hotel

Napitki:
stene so dekorirane z ležečimi steklenicami, ki večinoma prihajajo iz Brd in Vipavske doline in nosijo približno trikratni pribitek k nabavni ceni

Vegetacija:
neživalska ponudba se začne in konča s sirno ploščo, njoki s tartufi in solato

Dostopnost:
lastno parkirišče, za gibalno ovirane ni zaprek

Fino:
jelenov karpačo
lešnikov parfait

Ne tako fino:
biftek z jajcem
svinjski medaljoni

Karpačo je stal 12,5, par kapesant 10, rezanci z lososom 13, svinjski medaljoni 19, biftek 29, sladici pa 5 evrov.

»No, pa da vidimo, ali bomo med doušnike uvrstili tudi algoritem …« je debato o smereh razvoja sodobnih tehnologij in umetne inteligence začinil vodja našega planskega odseka in priznal, da je inšpektorje na tokratno pot poslal zaradi vztrajnega prikazovanja podob Hiše Aleš na njegovem službenem instagramskem profilu.

Social media manager te gorenjske hotelsko-restavracijske postojanke je torej z uvrstitvijo na naš radar svoj posel dobro opravil, isto velja za izkušenega natakarja z dobrim občutkom za tempo in komunikacijo z gosti. Na začetku je zelo dobro kazalo tudi kuharju, ki je po pozdravnem kruhku, namazanem s čemaževo skuto, pripravil dva vzorna karpača: nežnega, iz mečarice, je prelil z blago mešanico olivnega olja in limoninega soka in ga prekril z zmerno dozo rukole, količino te je pojačal pri opremljanju krepkejšega, jelenovega, ki mu je dodal še majonezo, črne orehe, redkvico in nariban trdi sir. Korektno je izpeljal tudi termično obdelavo jakobovih pokrovač, ki jih ni demfal s kakšnim začesnanim drobtinjem, ampak jih je le potresel s sesekljanim peteršiljem in pokapal z dobrim oljem, pri pripravi ozkih rezancev z lososom pa mu tudi ne moremo očitati kakšne hude izvedbene napake. A vseeno imamo pripombo: škoda je, da jim v gostilni, ki ima na hišni številki zapisano Breg ob Savi, ni prišlo na misel, da bi namesto globalizirano znucanega lososa v pašto zamešali kakšno postrv, še bolj narobe pa je, da v jedilni list zapišejo, da jed pripravljajo z žafranom, potem pa gosta na finto vržejo z brezveznim ščepom žafranike, ki z dragoceno pravo robo razen podobnosti v imenu nima nič skupnega. Jeftina, resne graje vredna finta!

Razlika med zunanjo vabljivo podobo in resnično ponudbo se dogaja tudi na vinski sceni: stene so dekorirane z buteljkami in vinska karta je zapolnjena z nasveti, kako pravilno izbirati, odpirati in degustirati vino, a edino peneče se vino, ki ga točijo na kozarec, je srebrna penina, od mirnih pa nam je tako pri belem kot pri rdečem v prvem poskusu uspelo naročiti vino, ki ga je ravno zmanjkalo ali pa ga še niso dostavili. Ah, ja.

Nazaj k jedem: pri glavnih jedeh imajo tenzijo, da na krožnik postavijo vse, kar imajo: svinjske medaljone obložijo z briejem, prelijejo s tartufno smetano, potresejo s pistacijo in dodajo dva pesina njoka, en raviol, rukolo, opečeno rdečo in rumeno papriko ter bučke, kuhano korenje in brokoli, za nameček pa vso to zelenjad še zabelijo z drobtinami. Goveji biftek je obložen z rezino slanine, ta pa s pišmevuhovsko podrtijo iz v obodu rdeče paprike pečenega jajca z redkvico in rukolo, ob pečenem krompirju pa je še skodelica ajvarja. Preveč vsega, pa nič od tega – razen pravilno pečenega bifteka – ne ravno odlično, tako da bi bilo bolje, ako bi kar takoj skočili k odličnemu lešnikovemu parfaitu in panakoti s krasnim sadnim prelivom. V Hiši Aleš se trudijo loviti duha časa, a se pri tem vse prevečkrat ustavijo le pri obliki, pri vsebini pa jih rado zmanjka.