5. 5. 2023 | Mladina 18 | Konzum
Sezam, potresi se
Ondori, Ljubljana
Zelenjavna tempura
Ondori Street Food
Gallusovo nabrežje 25, Ljubljana
Tel.: 031 631 895
Ondori ima duri odprte od torka do sobote od 11. do 23., ob nedeljah pa od 12. do 20. ure.
Zakup člankov
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?
5. 5. 2023 | Mladina 18 | Konzum
Zelenjavna tempura
Ribji ramen
Ondori Street Food
Gallusovo nabrežje 25, Ljubljana
Tel.: 031 631 895
Ondori ima duri odprte od torka do sobote od 11. do 23., ob nedeljah pa od 12. do 20. ure.
Ambient:
z zaboji fritz kole in visokimi sedeži opremljena špelunkica, katere glavna magneta sta bržkone terasa na nabrežju in scenskokulski kelneraj
Napitki:
pričakovana generika, utekočinjena v obliki nekaj koktajlov, pirčkov, sakeja in buteljk Gordia
Vegetacija:
brez skrbi, kar nekaj reči je namenjenih rastlinojedim gostom
Dostopnost:
peš ali z ostalimi sredstvi, primernimi za centraško, s kockami tlakovano peš cono
Fino:
juha v ribjem ramenu
Ne tako fino:
spicy tun
mesni poke bowl
obča aromatska praznost jedi
Zelenjavna tempura je stala 6,5, piščanec karaage 6,9, kimči s kumarami 3,5, spicy tun 10,9, mesni poke bowl 12,9, ribji curry ramen pa 13,9 evra.
»Pa že – nekdo mora hraniti vse te japonofile!« je na sestanku konzumske planerske divizije njen vodja zatrl dvom, ali bo Ljubljana prenesla še eno japonsko restavracijo, in odgovor najprej argumentiral s posnetki vsakoletnega množičnega druženja ob dnevu Japonske, nato pa še z neposredno napotitvijo terenskih delavcev ob Ljubljanico, kjer se petelini (še ena) frišna japonska restavracija. Ondori namreč v japonščini pomeni petelinček – ime je torej usklajeno s poimenovanjem nabrežja in skladatelja.
Sodeč po obiskovalstvu na petkov popoldan je Ondori mogoče še bolj kot po vrsti kuharije zaznamovan z generacijo obiskovalstva; v trenutku, ko je pozicije na visokih stolih v enem od kotov zavzel par Konzumovih inšpektorjev, se je namreč povprečna starost tega opazno zvišala. Kljub temu smo se – predvsem zaradi finega golden era hiphopa v zvočnikih, malo manj pa zaradi ljubljanski sceni primerno vzvišenega in na koncu šihta dodatno nadrkanega kelnarja (ki ga je na srečo kmalu zamenjal precej bolj priljuden lik) – počutili čisto okej.
Popis Ondorijeve hrane začnimo z obetavnimi rečmi: poleg kratkega in preglednega, na manjše prigrizke in izdatnejše comfy jedi razdeljenega jedilnika (ki je spet obljubljal preveč, saj kar nekaj reči, z vsemi sladicami vred, ni bilo mogoče dobiti; in to ob štirih popoldne) so to bili tudi trije veliki, z brbotajočimi župami napolnjeni piskri, ki nakazujejo resno ramenoznanstvo. No, juha v preizkušenem ribjem curry ramenu je bila res krepka in okusna, zato je bilo razočaranje, da je namesto vsaj enega celega kosa ribe v njej (poleg nudlov in zelenjavno-algaste opreme) plaval le neki neidentifikabilni ribji drobir. Druga večja jed, ki smo jo naročili, je bil mesni poke bowl. O tem, zakaj sicer havajsko jed strežejo v japonski restavraciji, na tem mestu ne bomo razpredali, se bomo pa obregnili ob razmerja med sestavinami, saj očitno šparajo tako, da je 80 odstotkov jedi kuhani riž, oblog – šitake, ocvrti piščanec, surove kumare, mladi bob, okisana čebula, korenje in sezam – pa je ravno toliko, da ga prekrijejo.
A bolj kot količinska razmerja Ondoriju zamerimo odsotnost značaja, okusa, arom v tako rekoč vseh jedeh: ne le zelenjavno tempuro, tudi ocvrte koščke piščanca postrežejo brez kakršnekoli (p)omake, na kimči naložijo toliko kumar, da se osnova čisto izgubi; jedi so – če so sploh – premalo začinjene, finalno bolj ali manj obilno posipanje s sezamom (na čisto vse jedi!) pač ne more rešiti švoh osnov. Za nameček pa vse skupaj na raven molže spusti krožniček z nekaj kockami na alge položenega ter s štacunskim hot zosom pokapanega tuna, za katerega zaračunajo skoraj 11 evrov.
Ondori je bolj kot karkoli drugega dokaz, da lahko v Ljubljani dandanes – če ti ni nerodno – pod izgovorom kulskosti in trendiranja prodaš, karkoli že se ti zdi.