6. 10. 2023 | Mladina 40 | Konzum
Vzorno vzorčenje
Milka, Kranjska Gora
Bučke s sirovo skorjo
Restavracija Milka
Vršiška cesta 45. Kranjska Gora
Tel.: 059 779 590
V Milki kuhajo večerje od srede do sobote od 18. ure (zadnji termin za rezervacijo je 19.30), kosila pa le ob sobotah od 12. (najkasnejši start ob 13.30).
Zakup člankov
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?
6. 10. 2023 | Mladina 40 | Konzum
Bučke s sirovo skorjo
Potočni rak in sv. tempura
Restavracija Milka
Vršiška cesta 45. Kranjska Gora
Tel.: 059 779 590
V Milki kuhajo večerje od srede do sobote od 18. ure (zadnji termin za rezervacijo je 19.30), kosila pa le ob sobotah od 12. (najkasnejši start ob 13.30).
Ambient:
premišljen in komforten na Alpe cepljen skandi minimalizem, katerega strogost milita sproščeni funkovski soundrack in topla, prijetna strežba
Napitki:
kar epsko, v vseh kategorijah – pri vinih poleg obveznih klasik resno iščejo raritete, cimprajo hude brezalkoholne napitke, mešajo cock- in mocktaile, v pravem trenutku pa natočijo tudi kakšen pirček
Vegetacija:
če jih obvestite vsaj teden vnaprej, lahko pripravijo vegetarijansko (ne pa tudi veganske) različico menija
Dostopnost:
nekaj lastnih parkirnih mest, do restavracije lahko dostopajo tudi gibalno ovirani
Fino:
zanimive kombinacije okusov
fino dramaturško stopnjevanje jedi
brezalkoholna spremljava
Ne tako fino:
ena jed z melancanami je bila ipak malo preheavy
V degustacijski špuri smo našteli 20 različnih jedi in prigrizkov in za to odšteli 160 evrov.
»Gospodje, reklčke skrtačite, zvezde greste klatit!« je vodja Konzumovega oddelka za posebne operacije določil dress code k jezeru Jasna napotenih inšpektorjev. Kot nominalno mladinski cajtng smo mlado ekipo, ki je upravljanje Milke prevzela po temeljiti prenovi, imeli že kar dolgo na merku; nazadnje smo mencali toliko časa, da so pobje postali del globalne smetane le 488 restavracij, ki imajo na vhod našraufani dve zvezdici.
Za dve šterni se seveda razume, da so prostori zdizajnirani in urejeni v nulo, strežno posodje v Milki je oblikovano po meri, vse jedi pa natančno izvedene in minuciozno dodelane. Na tej ravni se hitro zgodi, da celotna reč postane hohštaplersko zategnjena, a Milka se temu elegantno izogne s sicer profesionalno, toda zelo preprosto, dostopno in komunikativno strežbo ter z izbiro predvajanih, na groovu temelječih muzik, v katerih bo pozorno uho prepoznalo originale semplanih linij številnih rap hitov.
Zdi se, da chef tudi pri kuhariji izhaja iz podobne filozofije kot hiphop producenti: iz raznolikih kuharskih šol in tradicij jemlje elemente, tehnike, sestavine in kombinacije ter jih na novo osmišlja v nepričakovanih, igrivih, sebi lastnih avtorskih jedeh. Prva stvar, ki jo postavijo na mizo, je recimo, lincer. Ampak od tega gmajn keksa ostane samo forma, pripravljen je namreč iz piščančje jetrne paštete in češminove marmelade; kmetski kuhariji se prikloni še enkrat, ko sredi obeda postreže z ocvrtim kvadrom tlačenke iz svinjske glave, nad katerim je žele fermentirane zelene, prekrit z redkvico, in čisto na koncu, ko ljudski navadi ustreže z želejem iz pelinkovca ter piškoti iz mletih lešnikov, ki jih premaže s svinjsko mastjo in obloži z lardom. Japonsko finto najprej izvede s tempuro kosa svinjine, ki jo v bogati juhi kombinira s potočnimi raki, ječmenov koji ferment oženi z reblochonskim sirom in listi vrtnice, zoreni jagnječji hrbet pa opeče na hibachi žaru ter tu in tam uporabi še kakšen miso. Nordijski vpliv tako ali tako prežema skoraj vsako jed – nabiranje redkega rastlinja, fermentiranje, alkimistična predelava luščin in koščic (in pečenega krompirja v juho ali pečenega sena v sladoled); tu je seveda še francoski haute cuisine z neverjetnim briošem in maslom, močnimi fondi in omakami, pa tudi cucina povera z vestno rabo vsega, kar se porabiti da. In vse, kar velja za kuharijo, v isti meri velja še za brezalkoholne napitke, ki lahko namesto vin spremljajo krožnike in res popestrijo obed – recimo hmeljena kombuča, ki osveži gofljo namesto piva, ali izjemen sour iz breskovih koščic, oolonga in ajde, ki spremlja eno od sladic.
Po profi kuharskem stažu še zelo (sicer pa tudi) mladi Žefran je po spektakularni seansi pripomnil, da še nima čisto izoblikovane kuharske špure. Ampak, hej, David: kaj pa, če je tvoj mojo prav v tem, da zbiraš vse sorte vplivov z vseh koncev in vseh vetrov, jih v sebi predelaš in z remiksi razveseljuješ sebe in goste?! Ti dej sam play, boy!