13. 10. 2023 | Mladina 41 | Konzum
Kako zapolniti praznino?
David’s burgers, Maribor
Rebrca & co.
David’s burgers
Vetrinjska 5, Maribor
Tel.: 051 655 317
David od ponedeljka do petka flipa in rauha v dveh rundah: od 10.30 do 14.00 in od 15.00 do 21.00 (pon.–sre.) oziroma 22.00 (čet.–pet.), ob sobotah pa od 12.30 do 22.00.
Zakup člankov
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?
13. 10. 2023 | Mladina 41 | Konzum
Rebrca & co.
Brisket burger
David’s burgers
Vetrinjska 5, Maribor
Tel.: 051 655 317
David od ponedeljka do petka flipa in rauha v dveh rundah: od 10.30 do 14.00 in od 15.00 do 21.00 (pon.–sre.) oziroma 22.00 (čet.–pet.), ob sobotah pa od 12.30 do 22.00.
Ambient:
nekdanja vinoteka je predelana v z masivo opremljen, precej udoben kevderček; tudi s čisto v redu sredinskim rockom na zvočnikih
Napitki:
dva točena kraftarska green golda, še nekaj steklenic ter laškunion; nekaj flaš rdečega je – tako se zdi – ostalo še od prejšnje dejavnosti in so bolj dekorativne narave
Vegetacija:
en burger je pripravljen tudi za vegane; tu je še nekaj rastlinskega in mocarelskega cvrtja ter zeljna solata
Dostopnost:
mariborska peš cona je to, prostor je vkopan v polklet, tako da za gibalno ovirane ni dostopen
Fino:
ocvrti sladki krompir
brisket burger
Ne tako fino:
bržolni stejk
Burger classic stane 10,2, brisket 16,2, lojtrca dimljenih medenih rebrc z opremo 12,5, 300-gramski bržolni stejk (ribe-eye) 32, ocvrti krompirček (tudi sladki) 4,5, čokoladni fondant pa 6 evrov.
»Res Mariboru trenutno ne gre dobro, ampak tako slab, da bi se morali od sramu vsi poskriti, pa vendarle ni, al’ kako?!« je med prodiranjem po strogem središču Maribora popolno praznino v mestu eden od konzumskih terencev skušal pripisati za vijolice katastrofalni nogometni jeseni. Drugi je krivdo za odsotnost žive sile na ulicah skušal naprtiti na pleča dostavniških služb, zaradi katerih ljudstvo raje kot v lokalu pice, burgerje, bovle in wrape žveči pred domačimi zasloni, tretji pa je – že med proučevanjem jedilnega lista burgerdžinice David’s – menil, da – vsaj v primeru naše izbrane destinacije – h komornemu vzdušju pripomorejo tudi cene.
Pri Davidu se z njimi pozicionirajo v zgornjo slovensko ligo hamburgeraškega žanra in vsaj po nekaterih merilih čisto upravičeno: njihov zaščitni znak so domače lužene bombete z razpoznavno križno zarezo na vrhu, polpete so pripravljene iz 45 dni zorene govedine pasme črni angus, reč pa plemenitijo avtorski zoski in dresingi. Klasični burger smo tako pospravili brez težav, naravnost navdušeni pa smo bili nad onim, v katerega narežejo še rezine dimljenih in pečenih govejih prsi (brisket). Sočna, dišeča in v kombinaciji s krasno, ne preveč izdatno zamajonezeno zeljno solato je reč brez konkurence odnesla titulo naj izbire večera. David sijajno handla tudi fritezo in na mizo postavi verjetno najbolj hrustljav sladki krompir v državi in čisto spodobne čebulne obročke.
Iz dimnice prihaja še ena specialiteta – o porciji počasi dimljenih in z medeno omako glaziranih svinjskih rebrc, pospremljenih z obročki, zeljno solato in sladkim krompirjem, že zaradi – glede na ostale postavke – ugodne cene težko rečemo kaj slabega, morebiti smo pričakovali le za odtenek ali dva več sočnosti. Nerodna reč je, da je David klecnil ravno tam, kjer smo pričakovali največ: bržolni stejk je bil sicer pečen do dogovorjene stopnje, a je s komajda sproženo Maillardovo reakcijo ostal anemično bledičen, kombinacija sušenega paradižnika in agresivnega tartufnega derivata pa je buldožersko pregazila okus mesa.
Pri sladicah izbire ni – tekoča sredica s karamelo prelitega čokoladnega fondanta je narejena iz bele čokolade, osvežitev pa prispeva vaniljev sladoled. V redu, a daleč od kakega spektakla. David’s Burgers je ambiciozen lokal, ki skuša z omačno-dodatkarsko ustvarjalnostjo in rabo premium sestavin (po prednaročilu vam za 75 evrov pripravijo burger s 24-karatnim zlatom, wagyu polpetko, pljučnim filejem, sirom s tartufi in avokadom), a se navsezadnje izkaže, da so najboljši, ko jih v kreativiziranju in tartufarskih poskusih noblesiranja ne odnaša predaleč. Dajemo pa pred Davidom kapo dol za lužene štručke, ocvrti sladki krompir in dimljeni brisket ter mu želimo veliko sreče pri polnjenju lokala. Prazne mestne ulice pa morajo skrbeti še koga drugega.