STA

 |  Družba

V sredo bodo protestirali sindikati

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) bo na protestnem shodu pred poslopjem vlade izrazil nestrinjanje z vladnim predlogom v pogajanjih o odpravi plačnih nesorazmerij v javnem sektorju

Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj

Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj
© Borut Peterlin

V sredo Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) pripravlja protestni shod pred poslopjem vlade, na katerem bodo izrazili nestrinjanje z vladnim predlogom v pogajanjih o odpravi plačnih nesorazmerij v javnem sektorju. Predlog nesorazmerja ohranja in prenaša v nov plačni sistem, na delovnih mestih s strokovnimi nazivi v vzgoji in izobraževanju ter kulturi pa jih celo povečuje, menijo.

V glavnem odboru Sviza so se za protestni shod odločili konec septembra, ko so na izredni seji razpravljali o poteku pogajanj o prenovi plačnega sistema ter odpravi nesorazmerij v osnovnih plačah zaposlenih v javnem sektorju. Kot so navedli, jim je vlada po tritedenski prekinitvi pogajanj sredi septembra predstavila konkretnejši predlog odprave plačnih nesorazmerij in prevedbe delovnih mest na novo plačno lestvico, ki ga je ocenila na približno 847 milijonov evrov.

Po prepričanju sindikata predlog predvideva izrazito razvrednotenje strokovnih nazivov v šolstvu in kulturi ter hkrati poslabšanje prejšnjih vladnih predlogov. Razkorak med nazivoma mentor in svetovalec naj bi bil znižan na dva plačna razreda, skupaj za šest odstotkov, med svetovalcem in svetnikom pa bi bil razkorak en sam plačni razred. 

Nesprejemljiv je tudi vladni predlog o znižanju vrednosti drugih strokovnih delovnih mest v razmerju do učitelja začetnika - svetovalnih delavcev, knjižničarjev, organizatorjev in drugih strokovnih delavcev v vzgoji in izobraževanju. 

Zavračajo tudi vladni predlog zamrznitve usklajevanja vrednosti plačnih razredov do 1. januarja 2028, saj bi to po njihovem mnenju razvrednotilo predvidena izboljšanja na delovnih mestih v spodnji tretjini plačne lestvice, zlasti v plačni skupini J. Prav tako so proti znižanju števila dni letnega dopusta.

Vladni predlog je v pogajanjih sindikalni strani predstavila ministrica Sanja Ajanović Hovnik, ki pa je v začetku oktobra s tega mesta odstopila.

Kot je za STA dejal glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj, pa se je ob tem dodatno zapletlo še s predlogom zakona o izvrševanju proračuna, ki vključuje določbo, ki onemogoča usklajevanje plač v letu 2024. Tako je ena od zahtev sindikalne strani, ki so jo predstavili tudi na zadnjem pogajalskem srečanju pred dvema tednoma, umik te določbe. 

V Svizu so ob napovedi shoda pozvali pristojna ministra, torej ministra za vzgojo in izobraževanje Darja Feldo in ministrico za kulturo Asto Vrečko, da se opredelita do predloga "razvrednotenja strokovnih nazivov na področju šolstva in kulture".

Na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje so ob tem za STA pojasnili, da je vlada "pripoznala zaostanek rasti plač v vzgoji in izobraževanju glede na druga področja javnega sektorja, zato je naša zaveza, da se odpravijo ta nesorazmerja". "Hkrati je treba postaviti nov plačni sistem, ki bo tako znotraj področja vzgoje in izobraževanja kot tudi v primerjavi z drugimi področji javnega sektorja vzpostavil pravična razmerja.

Odgovor ministrstva za kulturo STA še čaka.

Shod po Štrukljevih navedbah sicer ne bo množičen, prijavili so 2000 udeležencev. Na shod bodo namreč prišli sindikalni zaupniki, po največ dva ali trije iz posameznega zavoda.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.