Boštjan Napotnik

 |  Mladina 48  |  Konzum

V (Novem) mestu nekaj dogaja …

Barba, Novo mesto

  • ocena: 4 / 5

Hobotnica z rdečim zeljem

Hobotnica z rdečim zeljem

Gostilnica Barba
Topliška cesta 2, Novo mesto
Tel.: 031 80 70 60
Barba kuha od torka do sobote med 11. in 22. uro.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal ali Google Pay

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,5 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 16,20 EUR dalje:

Boštjan Napotnik

 |  Mladina 48  |  Konzum

  • ocena: 4 / 5

Hobotnica z rdečim zeljem

Hobotnica z rdečim zeljem

Teletina s tunino

Teletina s tunino

Gostilnica Barba
Topliška cesta 2, Novo mesto
Tel.: 031 80 70 60
Barba kuha od torka do sobote med 11. in 22. uro.

Ambient:
šopingcentrovski hlad je zamaskiran z vinskimi sodi, kantri šik mizami, prijetno osvetlitvijo in smooth, a nekastriranim jazzom na ozvočenju

Napitki:
kar divje, pestro in zanimivo; vinske karte jim še ni uspelo natisniti, kar utegne bolj kot pri izbiri – ki jo šef sale dobro pozna in spretno prodaja – biti težava pri zaključnem obračunu

Vegetacija:
v zanimivi ponudbi kuhinje se – ob vnaprejšnji najavi pa sploh – najdejo tudi fine reči za nemesojedo klientelo

Dostopnost:
parkirišče je na drugi, spodnji strani nakupovalnega središča, potem se je treba malo znajti in povprašati: ko si enkrat tam, za gibalno ovirane ni zaprek

Fino:
tapasasti prigrizki
sladice

Ne tako fino:
pri hobotnicah jih kar dobro odnaša s soljo

Niz osmih različnih, delitvi med tri jedce namenjenih tapasov je stal 48 evrov, raviol z zajčjim ragujem 8, 50 dni zoreno stejkovino prodajajo po 90 evrov (za kilo), sladice pa po 6 do 8,5 evra.

»Kaj, a smo prišli na kokice?« je Konzumov dežurni šofer v preddverju novomeškega multikina ludo-zbunjeno mencal kot John Travolta v onem znamenitem memu. Gostilnica (oznaka je njihova in glede na raven ponudbe si s tovrstnim pomanjševalništvom delajo več škode kot koristi) Barba si namreč naslov deli s trgovskim centrom, in če človek ne ve, da se obrat skriva na njegovi zgornji zunanji strani, ga čaka kar nekaj tavanja po potrošniških stezicah.

Ob vstopu v Barbo pa se pred gostom izriše precej bolj fleten in prijeten svet – med ogledovanjem polne vinske vitrine in prijetno osvetljenih pogrnjenih omizij smo od pozornega in prijaznega natakarja v roke promptno dobili glažke Isteničevega penečega se rozeja, kakšno minuto kasneje pa smo že začeli poslušati vsebinsko lirična, dolžinsko pa epska pesnjenja glavnega natakarja o jedeh in vinih. Majster se z verbalnimi izvajanji brez dvoma uvršča v sam vrh žanra, katerega nedosegljivi prvak ostaja legendarni Darko Rodica, in vobče demonstrira v teh sitnih časih redkokje videno veselje do opravljanja svojega poklica.

No, dela so se kar resno lotili tudi v Barbakuhinji; dogovorili smo se, da bomo po kopici sproščenemu deljenju namenjenih jedi napadli še dobrih sedem tednov staran, s pretlačenim grahom, polnozrnato gorčico in pečenim krompirjem postrežen porterhouse stejk, ki je bil s pozorno peko nad žerjavico in s pravšnjim razmerjem med intenzivnostjo okusa in sočnostjo eden fletnejših kosov mesa, kar smo jih okusili v zadnjem času.

Kljub izpričanemu mesoznanstvu pa morebitne sledilce vseeno raje usmerjamo na kolekcijo kreativnejših – in cenovno všečnih – dosežkov, ki jih z namenom komunske delitve in spodbujanja sproščene debate postavijo na sredo mize. Krožniki so polni zanimivih intervencij: račjo pašteto potresejo s strto pistacijo, ožganim in nato okisanim ptujskim lukom ter kremo iz maline in ribeza; burratti dodajo rehidrirane češnjeve paradižnike in jo potresejo z rdečim poprom; rezine opečenega, ohlajenega in mariniranega rostbifa opremijo z gelom iz črnega česna, tanko narezanimi surovimi šampinjoni in umamijasto majonezo; tunov bauh tatakijasto opečejo, nato pa ponzu omako zašmelcajo zelo po svoje – z zelenim čajem, jabolčnim sirupom in gelom kislih jabolk; vmes se znajdeta tudi proper vitello tonnato in deska domačih, a izbranih mesnin, ki vključujejo raritete tipa podbradek krškopoljca in špehovka iz mangalice. Hobotnica pride v dveh različicah (obe sta močno preslani) – v precej navadni solati in v posrečenem eksperimentu, kjer hobo sous-vidajo skupaj z rdečim zeljem in jo tako precej funky obarvajo in aromatizirajo.

Veselica se nadaljuje z zanimivimi sladicami; predvsem cmok iz pečene bele čokolade z reduciranim malinovim coulisom in metinim sladkorjem je bil epski.

Barba je prijetna, zelo gostoljubna in zanimiva gostinska postojanka, ki se ji posreči precej uspešno realizirati ambiciozen koncept.