8. 12. 2023 | Mladina 49 | Konzum
Čezatlantski ekspres
Unomas, Ljubljana
Trompo na žarečem ozadju
Taqueria Unomas
Ajdovščina 1, Ljubljana
Tel.: 051 404 104
Še enega lahko pojeste od ponedeljka do sobote od 11. do 22. ure.
Zakup člankov
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?
8. 12. 2023 | Mladina 49 | Konzum
Trompo na žarečem ozadju
Levo pastor, desno vegetal
Taqueria Unomas
Ajdovščina 1, Ljubljana
Tel.: 051 404 104
Še enega lahko pojeste od ponedeljka do sobote od 11. do 22. ure.
Ambient:
kopalniškost belih keramičnih ploščic pestrijo rumeni in rdeči poudarki; razgled je lahko na ulico ali v kuhinjo; če na rotaciji ne nabašete ravno na Despacito, bodo tudi ušesa čisto okej
Napitki:
corona, tekila in mezcal, poleg kole in fante še ledeni hibiskusov čaj in horchata – mandljevo & riževo mleko s cimetom
Vegetacija:
tretjina ponudbe je vegetarijanska
Dostopnost:
centraška je pešaška ali avtobusna; plac je za stopničko dvignjen nad ploščad
Fino:
priprava brez bližnjic
preprosti, a močni okusi
Ne tako fino:
kje so ribe in specialke?
Takose prodajajo na kose; al pastor stane 3,3, carne asada 3,5 in vegetal 3,6 evra; dodatek avokada vsakega podraži za 50 centov, salse (verde, roja in tatermada) so brezplačne.
»O, a smo razširili delokrog tudi na druge celine? « se je službe ne napotitve v Taquerio Unomas razveselil eden od inšpektorjev. Med jesenskim informativnim predavanjem naših informatorjev je očitno sedel na ušesih in tako preslišal ustna poročila o meksikajnerski ekipici, ki je na Odprti kuhni sestavljala hudo dobre takose in najavljala jesensko odprtje lokala, kjer kani to početi vsak dan. No, ti dnevi so prišli v bolj pozni jeseni in sijoča belina, ki razsvetljuje ploščad Ajdovščina, je bila ondan dovolj vabljiva, da smo reč v zobe vzeli preko vrste.
Zelo očitno je, da so se v takosdžinici Unomas precej ukvarjali z dvema področjema delovanja – s pripravo svežih, tradicionalnih, avtentičnih takosov brez komercialnih bližnjic, hkrati pa s preprostimi in hitrimi odločevalskimi, nakupnimi in jedilnimi procesi. Začnimo tu: na kratkem in preglednem meniju so trenutno trije takosi (kmalu – upamo, da res – sledita še dva: ribji in sezonska specialka), ki jih skupaj s pijačami naročiš in plačaš pri prvi postaji, nato z listkom počakaš na sestavljeno robo, ki jo lahko še samopostrežno dopolniš s salsami in urno pokonzumiraš. Čeprav je bil plac za časa našega obiska kar živahen in prijetno poln, je vse teklo gladko, osebje je bilo prijazno in učinkovito, corona mrzla, vse pet!
Inšpektorske pozorne oči in sitnobne goflje so hitro opazile detajle, ki potrjujejo tudi resnost pristopa k pripravi onih treh takosov: testo iz lužene koruze mesijo sami in ga sproti valjajo, tortilje pa nato na hitro opečejo na vroči plošči; rezine svinjine marinirajo in jih ročno sestavljajo v velik stožec, ki se vrti mimo razbeljenega ognjišča; goveji hrbet in rahlo pikantne zelene paprike opekajo na žerjavici, tri nadgraditvene salse pa so pripravljene v hiši in ne stresene iz kakšnih petlitrskih konzerv. Toliko truda in lastnega dela še v kakšnem resnejšem lokalu ne vlagajo v jedi, za ulično snekarijo je pa to še toliko bolj pohvalno.
Kombinacije sestavin so zelo bazične – svinjino potresejo s sesekljano čebulo in svežim koriandrom ter paličicami svežega ananasa, govedini poleg čebule in koriandra dodajo še (malo premalo kuhan) fižol, osnova vegetarijanskega takosa pa sta popečena pikantna paprika in fleten topljivi sir. Vsakega od njih si lahko za polevrsko doplačilo nabildaš še z žlico pretlačenega avokada, brez doplačila pa s simpa salsami (moj favorit: tatemada iz zelenih tomatiljev, rdečega paradižnika in dimljenega čilija de arbol). Brez kreativiziranja, eksperimentiranja in pravljičarjenja: preprosto, ampak pripravljeno, kot se spodobi.
Taqueria Unomas je premišljeno zasnovan in voden pogon, ki na sicer od burekov, burgerjev in kebabov že precej zmatrane teritorije ulične hrane prinaša simpatično frišnost jugozahodnega vetra. Nič ne bi imeli proti, če se ime ne bi nanašalo le na takose, ampak tudi na poslovalnice, ki jih pripravljajo. Še!