29. 12. 2023 | Mladina 52 | Družba
Deset gostinskih presežkov 2023
Konzumov izbor
Milka: bučke s sirovo skorjo
Naj kombinatorika
Rakar, Gornje Ponikve
Rakarjevi imajo izjemen občutek za kombiniranje klasičnega in odbitega, visoke kuharije in kmetske preprostosti, starega in novega, vode in zemlje, okusov in tekstur ter – to je še posebej pomembno – hrane in vina. Da se vse to dogaja na nespakljiv, odprt in prav nič hohštaplerski način, je samo bonus. In to any given monday. Bravo!
Zakup člankov
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?
29. 12. 2023 | Mladina 52 | Družba
Milka: bučke s sirovo skorjo
Naj kombinatorika
Rakar, Gornje Ponikve
Rakarjevi imajo izjemen občutek za kombiniranje klasičnega in odbitega, visoke kuharije in kmetske preprostosti, starega in novega, vode in zemlje, okusov in tekstur ter – to je še posebej pomembno – hrane in vina. Da se vse to dogaja na nespakljiv, odprt in prav nič hohštaplerski način, je samo bonus. In to any given monday. Bravo!
Naj bistro
Georgie, Ljubljana
Georgijevo razumevanje sodobnega koncepta bistroja se začne pri opremi, nadaljuje z brihtno – na manjše, večje in sladke krožnike + tri degustacijske špure razdeljenim –menijem ter dobro kurirano vinsko karto in zaključi z za raven ponudbe in lokacijo zelo zmernim računom. Bístro!
Georgie: pozdravni trio
Naj napitki
Galerija okusov, Novo Celje
Morebitni količinski deficit je več kot dovolj prepričljivo kompenziran z ustvarjalnostjo, vizualno dodelanostjo in tehnično izvedbo jedi. In pijač! Še bolj kot vina so nas navduševale vse brezalkoholne ibunge: tista s sokom aronije, rdeče pese in dimljenega čaja je bila epska, boljša od vzporedno postreženega modrega pinota. Na zdravje!
Naj groove
Milka, Kranjska Gora
Za dve šterni se seveda razume, da je vse zdizajnirano, urejeno, dodelano in izvedeno v nulo, se pa na tej ravni hitro zgodi, da celotna reč postane hohštaplersko zategnjena. Milka se temu elegantno izogne s sicer profesionalno, a zelo dostopno strežbo ter z izborom predvajanih, na groovu temelječih muzik, v katerih bo pozorno oko prepoznalo izvirnike semplanih linij številnih rap hitov. Play on!
Naj prikolica
Caminito, Črnuče
Geografsko gastronomsko usmerjenost tele na robu roba Ljubljane obratujoče mini prikoličice definira fotka Lea Messija v belo-modrem dresu. Drugače od hoch stejki-pa-vino ponudbe je Caminito ubral bolj ljudsko, poulično špuro argentinske kulinarike. Pod nujno poskusite choripan, hamburgesso parrillero in resno gorko argentinsko verzijo Ferneta Brance. Vamos!
Naj alternativa
Salicornia, Sermin
Salicornia je restavracija, na katero se velja spomniti, kadar boste na naši obali bolj od bukoličnega špancirja iskali zanimivo, odlično pripravljeno in prijazno postreženo košto. Ponudba restavracije, poimenovane po prvem delu latinske oznake za navadni osočnik, je ekskluzivno morska, končna podoba in okus jedi pa sta precej odvisna od dnevnega ulova naših in kvarnerskih ribičev. More!
Naj dediščina
Cajnarje, Cajnarje
Zgodba gostilne Cajnarje sicer sega v daljno preteklost, do prababice sedanjega revitalizatorja, ki zdaj tu streže dobro znane lokalne in sezonske klasike, a vsaka med njimi je deležna kakšne zanimive nadgraditvene intervencije. Gre za gostilno, v kateri nam je postalo malo žal, da naša služba zahteva, da gremo vsak teden v drugo oštarijo; semle bi se namreč rade volje precej pogosto vračali. Kul!
Cajnarje: cvetača
Naj pljuskanje
Topli val, Kobarid
Topli val s kulinaričnim terroirjem, prepredenim z lokalnim, alpskim, gostom Hiše Franko (in drugim) ponuja prijeten dopolnilni uvid v nepokvarjeno morsko kuharijo, v kateri pusti zasijati prvovrstnim svežim sestavinam – kar je čisto legit, saj je od tu do Tržiča in Devina le dobro uro vožnje. Bonus: super vinska karta!
Naj eko-bio
Pri Baronu, Planica (Fram)
O spoštovanju tradicije Pri Baronu priča že ljubek interier, s posodjem in steklovino vred, še bolj pa košta, ki se zdaj že nekaj let kiti z dodanim pridevnikom ekološka. Roba, iz katere pripravljajo jedi, je torej prvovrstna – domača in frišna, takšna je tudi množica jedi, ki na mizo prihajajo v kar resnem tempu, veliko je zanimivih artiklov za domov. Vrei je!
Naj fuzija
Barra, Ljubljana
Barra je s predstavitvijo nikkei kuhinje zanimiv, osvežilen, trendovski in vsekakor dobrodošel svetovni dodatek na ljubljanski gastro sceni, kjer smo po kar dolgem času dočakali novost, ki ni picerija, hamburgerdžinica ali tradicija-s-pridihom-sodobnosti generika. Več takih oken v svet nucamo, in to ne le na gostinskem področju. Srečno!
Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.