STA

 |  Svet

Svarila pred zaostrovanjem konflikta na Bližnjem vzhodu

Iz mednarodne skupnosti se po nočnem domnevnem izraelskem napadu na Iran vrstijo pozivi k zadržanosti 

Iz mednarodne skupnosti se po nočnem domnevnem izraelskem napadu na Iran danes vrstijo pozivi k zadržanosti in svarila pred zaostrovanjem konflikta na Bližnjem vzhodu. Kitajska je ob tem sporočila, da bo še naprej igrala konstruktivno vlogo pri zmanjševanju napetosti na Bližnjem vzhodu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je pozvala k zadržanosti, da bi se izognili nadaljnjemu zaostrovanju na Bližnjem vzhodu. "Narediti moramo vse, kar je mogoče, da se vse strani vzdržijo zaostrovanja v tej regiji," je dejala novinarjem med obiskom na Finskem. Po njenih besedah je nujno, da regija ostane stabilna, poroča AFP.

Tudi nemški kancler Olaf Scholz je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa posvaril pred nadaljnjim zaostrovanjem na Bližnjem vzhodu. Pozivom k izogibanju stopnjevanja konflikta sta se pridružili tudi Francija in Španija.

Britanski premier Rishi Sunak je izrazil željo, da bi na Bližnjem vzhodu prevladala mirna kri. "Večje zaostrovanje konflikta ni v nikogaršnjem interesu," je še povedal za medije.

"Narediti moramo vse, kar je mogoče, da se vse strani vzdržijo zaostrovanja v tej regiji."

Ursula von der Leyen,
predsednica Evropske komisije

"Še naprej spodbujamo vse strani, naj bodo zadržane in se vzdržijo vseh dejanj, ki bi lahko sprožila novo eskalacijo v tako občutljivi regiji," pa je v odzivu na domnevne napade dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Lin Jian je sporočil, da Kitajska nasprotuje vsem ukrepom, ki še povečujejo napetosti, in bo še naprej igrala konstruktivno vlogo pri umirjanju razmer.

Arabske države so medtem zaskrbljene za varnost v regiji. Egipt je obe strani pozval k čim večji zadržanosti in spoštovanju mednarodnega prava. Ob tem je egiptovsko zunanje ministrstvo izrazilo pripravljenost tesneje sodelovati s prizadetimi in vplivnimi stranmi, da bi zajezili trenutne napetosti in zaostrovanje.

Oman pa je pozval mednarodno skupnost, naj vzroke konflikta odpravi z diplomacijo, pri čemer bi se morala osredotočiti na prizadevanja za prekinitev ognja v vojni v Gazi, da bi našli pravično in trajno rešitev.

Pred zaostrovanjem konflikta so posvarili tudi zunanji ministri skupine sedmih najpomembnejših svetovnih gospodarstev (G7) ob koncu srečanja na italijanskem otoku Capri. "Sedaj gre za deeskalacijo," je v imenu skupine poudaril vodja italijanske diplomacije Antonio Tajani.

Izrael je ponoči z raketami napadel Iran, so za več ameriških medijev zatrdili neimenovani vladni viri. Iranski mediji so danes poročali o več eksplozijah v regiji Isfahan, ne pa tudi o raketnih napadih. Vojska je sicer nad več mesti aktivirala zračno obrambo, ki pa naj bi sestrelila zgolj tri manjše drone.

Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je potrdila iranske navedbe, da napadi niso povzročili škode na iranskih jedrskih objektih v Isfahanu. Generalni direktor agencije Rafael Grossi je ob tem znova pozval vpletene strani k skrajni zadržanosti in ponovil, da jedrski objekti nikoli ne smejo biti tarča vojaških spopadov, je IAEA sporočila na družbenem omrežju X.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.