Boštjan Napotnik

 |  Mladina 17  |  Konzum

Globoka vsebinska prenova

Minutka, Postojna

  • ocena: 4 / 5

Humus

Humus

Gostilna in picerija Minutka
Ljubljanska cesta 14, Postojna
Tel.: 031 670 291
Minutkin urnik je deljen: od ponedeljka do petka je odprta od 12. do 15. ter od 18. do 21.30, ob sobotah kuhajo od 12. do 17. ure, ob nedeljah pa počivajo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal ali Google Pay

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,5 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 16,20 EUR dalje:

Boštjan Napotnik

 |  Mladina 17  |  Konzum

  • ocena: 4 / 5

Humus

Humus

File kovača

File kovača

Gostilna in picerija Minutka
Ljubljanska cesta 14, Postojna
Tel.: 031 670 291
Minutkin urnik je deljen: od ponedeljka do petka je odprta od 12. do 15. ter od 18. do 21.30, ob sobotah kuhajo od 12. do 17. ure, ob nedeljah pa počivajo.

Ambient:
slaščičarsko-bistrojski mesing+les slog zgodnjih 90 je v precejšnji diskrepanci s sodobno zasnovano kuharijo; postrežba je skulirano pozorna

Napitki:
osnovno, ampak izbrano tako, da so – in to po zelo zmernih pribitkih – pokriti vsi segmenti; vsa vina točijo tudi na kozarec; pivo je točen Bernard, zmešajo tudi kakšen koktajl

Vegetacija:
kar nekaj dovolj zanimive brezmesne izbire

Dostopnost:
mini parkirišče ob stavbi, za gibalno ovirane ni prehudih zaprek

Fino:
humus
gratinirani šampinjoni
baskovska skutna torta

Ne tako fino:
afogato

Marinara je stala 8,5, humus 9, gratinirani šampinjoni 10, salama iz mangalice 11, piščančja nabodala 19, file kovača 20, govedina iz peči 26, sladice pa 6,5 evra.

»Po imenu sodeč bomo hitro fertik!« je na rondojih med avtocesto in središčem Postojne blitz obisk napovedoval ponedeljkov dežurni konzuminšpektor. Ker smo pred Minutko prispeli še nekaj minut pred njenim večernim odprtjem, smo se vendarle malo umirili, zajeli sapo in se nato – ob srebanju bjane – soočili z ne ravno dolgim, zato pa toliko bolj zanimivim jedilnim listom. Minutka je bistrojsko-picerijska dvoživka, ki se je pri obeh vrstah ponudbe količinsko precej samoomejila: pri oblogah po neoneapeljskih šegah (močno zapečen, visok puhast rob ter tanko, kompaktno in mehko dno) pripravljenih pic so se ustavili pri številu osem, in če sodimo po najbolj osnovni, zgolj s salso iz pečenih paradižnika in česna premazano ter z limonino lupinico in baziliko odišavljeno marinaro, vam jih lahko brez pridržkov priporočimo.

No, čisto brez pridržkov vendarle ne: ob konzumaciji pice se znatno zmanjšajo kapacitete za guštiranje drugega dela ponudbe, ki se že bere precej bolj zanimivo, ko pa jedi začnejo prihajati na mizo, pa začnejo razlogi, zakaj bi tukaj kdo naročil pico, kopneti eden za drugim. Za začetek si tamle zgoraj levo oglej priložen fotografski material: humusa, ki bi bil postrežen s takim občutkom za stiliranje krožnika in narejen s tako filigransko usklajeno bogatijo arom in tekstur, nam še ni bilo dano videti in pomazati. Epsko! Veliko več od pričakovanega smo dobili tudi z naročilom gratiniranih šampinjonov, ki

so z nabrizgano kremasto oblogo izgledali skoraj kot princes krofki, navdušili pa so nas s hudim umamijem in ultra hrustljavo praženočebulno podlogo.

Navdušenju tudi v nadaljevanju ni bilo videti konca: file kovača je v hrustljavi panadi iz panko drobtin ostal mehak in sočen; nabodala s temnim piščančjim mesom, premazana s terijaki omako, so obilno potresli s sezamom in sesekljanim drobnjakom, izjemna jed je bila tudi v krušni peči (in v bolj ali manj lastnih sokovih) počasi dinstajoča se govedina s šampinjoni in korenjem, ki so jo na krožniku dokončali z na hitro pocvrtim peteršiljevim zelenjem. Z izjemo afogata, pri katerem bomo morali malo bolj natančno naštudirati temperature in količine tekočin (kofeta in spajsi ruma) v razmerju do sladoleda in čokolade, smo zgolj in samo mljaskali in vzdihovali pri ostalih cukrnijah: Minutkina baskovska skutna torta je s še čisto rahlo kremasto sredico verjetno najbolj natančno pripravljena sladica tega tipa daleč naokoli, na ocvrto wonton testo, cimetov sladoled, pistacijino kremo in pečena jabolka razstavljena jabolčna pita in maslena, mehka babka z lešnikovo kremo pa sta vsaka v svoji kategoriji tudi v sami špici.

Postojnske Minutke se menda še vedno drži sloves preproste gostilne s picami in malicami, ampak po zadnji nadgradnji ne moremo govoriti o prenovljeni verziji, ampak o popolnoma na nova izhodišča postavljen pogon. Več tega rabmo!