STA

 |  Svet

Katalonija / Separatisti izgubili večino

Največ poslanskih sedežev je po prvih projekcijah osvojila Katalonska socialistična stranka (PSC)

PSC, ki jo vodi Salvador Illa, je po 90 odstotkih preštetih glasovnic osvojila 41 poslanskih sedežev

PSC, ki jo vodi Salvador Illa, je po 90 odstotkih preštetih glasovnic osvojila 41 poslanskih sedežev
© Wikimedia Commons

Delni izidi regionalnih volitev v Kataloniji kažejo, da bodo separatisti v regionalnem parlamentu izgubili večino. Največ poslanskih sedežev je po prvih projekcijah osvojila Katalonska socialistična stranka (PSC). Separatistične stranke bi za večino potrebovale 68 mandatov, po do sedaj znanih izidih pa so jih osvojile 60.

PSC, ki jo vodi Salvador Illa, je po 90 odstotkih preštetih glasovnic osvojila 41 poslanskih sedežev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Med separatističnimi strankami je največ poslanskih sedežev dobila stranka Junts s 36 mandati. Stranko vodi nekdanji regionalni voditelj Carles Puigdemont, ki živi v izgnanstvu. Junts sledi Katalonska republikanska levica (ERC), ki jo vodi katalonski predsednik Pere Aragones, s predvidenimi 20 poslanskimi sedeži. Ljudski enotnosti (CUP) - najmanjši separatistični stranki, ki se je prebila v regionalni parlament, napovedujejo štiri mandate.

Katalonski socialisti bodo morali koalicijo tako sklepati z manjšimi strankami. PSC je na zadnjih regionalnih volitvah leta 2021 ravno tako zmagala, a niso uspeli sestaviti parlamentarne večine. To so s 74 mandati naposled sestavili separatisti.

Predvolilno kampanjo je sicer zaznamovala zlasti možnost povratka nekdanjega katalonskega voditelja Carlesa Puigdemonta, ki je leta 2017 vodil neuspešen poskus odcepitve od Španije. Od takrat je živel v izgnanstvu v Bruslju, potem ko je pobegnil pred pregonom španskih oblasti.

61-letni Puigdemont je marca napovedal kandidaturo s svojo stranko Skupaj za Katalonijo (Junts). Kampanjo je vodil iz francoskega mesta Perpignan, ki leži ob meji s Španijo, saj mu v domovini še vedno grozi aretacija.

Španski parlament je sicer na pobudo premierja Pedra Sancheza in njegove stranke socialistov (PSOE) marca podprl zakon o pomilostitvi katalonskih separatistov, ki jih preganjajo zaradi poskusa odcepitve, vendar na poti do sprejetja zakona stoji še več političnih ovir.

Sanchez je na današnjih regionalnih volitvah sicer upal na uspeh PSC, katalonske veje PSOE, ki so ji zmago napovedovale tudi ankete. Med drugim želi dokazati, da je njegov poskus zgladitve odnosov med Madridom in Barcelono volivcem bolj privlačen od agende separatistov na čelu s Puigdemontom.

Ts2xTapdSPQ

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.