STA

 |  Svet

Putin predlagal zamenjavo obrambnega ministra

Dosedanjega obrambnega ministra Sergeja Šojguja je imenoval za vodjo ruskega sveta za nacionalno varnost

Ruski predsednik Vladimir Putin je dosedanjega obrambnega ministra Sergeja Šojguja imenoval za vodjo ruskega sveta za nacionalno varnost, so po poročanju tujih tiskovnih agencij pozno zvečer sporočili iz Kremlja. Šojgu bo kot sekretar ruskega varnostnega sveta zamenjal Nikolaja Patruševa.

Ruska tiskovna agencija Tass, ki se sklicuje na zgornji dom ruskega parlamenta, svet federacije, je pred tem poročala, da naj bi Šojguja na mestu obrambnega ministra zamenjal Andrej Belousov, ki je bil dolga leta Putinov svetovalec za gospodarska vprašanja, zadnja leta pa je opravljal različne funkcije v vladi.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov je Putinovo odločitev, da na čelo obrambnega ministrstva imenuje nekoga, ki nima vojaškega ozadja, pojasnil z besedami, da danes zmaguje tisti, ki je bolj odprt za inovacije in njihovo implementacijo.

Ob tem je pojasnil, da bo načelnik generalštaba ruske vojske Valerij Gerasimov ostal na svojem položaju in da bo vojaški del ministrstva za obrambo tudi po imenovanju Belousova ostal nespremenjen. Šojgu pa bo še naprej delal v obrambnem sektorju, ki ga dobro pozna, so državni mediji še navedli Peskova.

68-letni Šojgu je bil obrambni minister od leta 2012.

Putin mora po zmagi na marčevskih volitvah imenovati nove vladne ministre ali pa ponovno imenovati obstoječe. Predsednikove kandidate naj bi v parlamentu potrjevali v torek.

V skladu s predlogom, ki ga je Putina predložil zgornjemu domu parlamenta, pa na položaju zunanjega ministra ostaja 74-letni Sergej Lavrov. Ker je eden od zunanjih ministrov z najdaljšim stažem, so se pojavljala tudi ugibanja, ali bo še zastopan v novi vladi.

8PkcNOAQo44

8A-wf-jk4KQ

icslpAG3fC4

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.