STA

 |  Politika

Slovenija odločno podpira delo Mednarodnega kazenskega sodišča

Zločine, storjene v Izraelu in Palestini od 7. oktobra lani, je treba preganjati neodvisno in nepristransko, ne glede na storilce, je sporočilo slovensko zunanje ministrstvo

Tanja Fajon, slovenska zunanja ministrica

Tanja Fajon, slovenska zunanja ministrica
© World Economic Forum / Walter Duerst / Flickr

Zločine, storjene v Izraelu in Palestini od 7. oktobra lani, je treba preganjati neodvisno in nepristransko, ne glede na storilce, je sporočilo zunanje ministrstvo. V odzivu na zahtevo tožilca Mednarodnega kazenskega sodišča za izdajo naloga za prijetje voditeljev Izraela in Hamasa je pozdravilo napredek pri preiskavi razmer v Palestini.

"Slovenija odločno podpira delo Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) in pozdravlja napredek pri preiskavi razmer v Palestini," je na omrežju X zapisalo zunanje ministrstvo. Dodalo je, da je odgovornost ključnega pomena za preprečevanje grozodejstev in zagotavljanje miru.

"Slovenija odločno podpira delo Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) in pozdravlja napredek pri preiskavi razmer v Palestini."

Ministrstvo za zunanje zadeve

Glavni tožilec ICC Karim Khan je namreč danes zahteval izdajo naloga za prijetje izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, obrambnega ministra Joava Galanta in treh visokih predstavnikov Hamasa - Jahje Sinvarja, vodje Hamasa v Gazi, Ibrahima al Masrija, poveljnika brigad Al Kasam, in Ismaila Hanije, vodje političnega urada Hamasa, - zaradi domnevnih vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti, storjenih v napadu na Izrael 7. oktobra in ofenzivi v Gazi.

Do odločitve Khana sta kritična tako Izrael kot Hamas. Izraelski zunanji minister Izrael Kac je zahtevo tožilca označil za zgodovinsko sramoto in naznanil, da bo Izrael ustanovil poseben odbor za boj proti prizadevanjem tožilca ICC, da bi pridobil nalog za prijetje. Hamas je medtem opozoril, da zahteva Khana enači žrtve z agresorjem.

PREBERITE TUDI:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.