STA

 |  Svet

Vajenec / Biografski film razburil Donalda Trumpa, napoveduje tožbo

V Cannesu so premierno prikazali film Vajenec, ki portretira bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa

Film Vajenec na začetku prikaže mladega Trumpa, obsedenega z željo, da bi se pridružil mestni eliiti

Film Vajenec na začetku prikaže mladega Trumpa, obsedenega z željo, da bi se pridružil mestni eliiti
© Gage Skidmore / Flickr

Na 77. filmskem festivalu v Cannesu so v ponedeljek premierno prikazali film Vajenec iranskega režiserja Alija Abbasija. V njem je v vlogi bivšega predsednika ZDA in sedanjega republikanskega kandidata na letošnjih predsedniških volitvah Donalda Trumpa v mladih letih zaigral Sebastian Stan. Film je po poročanju medijev že vzbudil Trumpovo jezo.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa film Trumpa prikazuje kot nekakšno brezobzirno pošast. "Vložili bomo tožbo in ukrepali proti očitno lažnim trditvam teh domnevnih filmskih ustvarjalcev," je Trumpov tiskovni predstavnik Steven Cheung po poročanju dpa povedal za revijo Variety.

Film pripoveduje o vzponu Trumpa kot ambicioznega mladega nepremičninskega poslovneža v New Yorku v 70. in 80. letih minulega stoletja. Film Vajenec na začetku prikaže mladega Trumpa, obsedenega z željo, da bi se pridružil mestni eliti. Njegovo življenje spremeni srečanje s Cohnom, čigar nauki, kot sta "ničesar ne priznaj, vse zanikaj" in "napadi, napadi, napadi", postanejo Trumpov manifest v njegovem poznejšem življenju.

Stan, znan iz Marvelovih filmov o superjunakih, igra Trumpa, Jeremy Strong je zaigral v vlogi njegovega neusmiljenega mentorja in odvetnika Roya Cohna. Oba sta po pisanju francoske tiskovne agencije AFP prejela izjemno dobre kritike.

Sprva skoraj simpatičen portret trmastega, a naivnega povzpetnika prikazuje, kako se Trump postopoma spreminja, ko spoznava temne plati sklepanja poslov in okusi moč. Film uvede izjava, da je veliko dogodkov izmišljenih in režiser to dodobra izkoristi pri brutalnih prizorih za zaprtimi vrati. V enem od njih prikazuje, kako Trump posiljuje svojo prvo ženo Ivano. Slednja je med ločitvenim postopkom Trumpa obtožila, da jo je posilil, a je pozneje obtožbo preklicala.

"Želeli smo narediti punk rock različico zgodovinskega filma in se ne preveč pikolovsko ukvarjati s podrobnostmi in s tem, kaj je prav in kaj ne."

Ali Abbasi,
režiser

"Želeli smo narediti punk rock različico zgodovinskega filma in se ne preveč pikolovsko ukvarjati s podrobnostmi in s tem, kaj je prav in kaj ne," je Abbasi povedal za Vanity Fair. V Iranu rojeni režiser je sicer redni gost Cannesa. Njegov film Sveti pajek je bil pred dvema letoma prikazan v tekmovalnem programu.

Scenarij podpisuje Gabriel Sherman, novinar, ki je v 20. letih minulega stoletja poročal o nepremičninskem trgu za New York Observer, in bil v pogostih stikih s Trumpom.

Film je eden od 22, ki se potegujejo za glavno nagrado festivala, zlato palmo. Na vprašanje, ali lahko Američanka objektivno ocenjuje film o Trumpu, je predsednica žirije Greta Gerwig odgovorila, da se bo projekcije udeležila "odprtega uma in srca ter da je pripravljena, da jo film preseneti".

Avstralska igralka Cate Blanchett, ambasadorka dobre volje agencije ZN za begunce, pa je po pisanju AFP v ponedeljek pozvala filmsko industrijo, naj naredi korak naprej in vključi zgodbe beguncev. "Ljudje, ki so razseljeni, imajo glas in zgodbo," je povedala in dodala: "Njihove zgodbe so izjemne in navdihujoče."

"Vedno se čudim, zakaj ni več filmov, ki njihove zgodbe tematizirajo neposredno," je povedala igralka, ki na festivalu predstavlja film Rumours (Govorice). Meni, da bolj ko te glasove "izključujejo iz svojih pripovedi, bolj jih izločajo".

Festival se bo sklenil v soboto s podelitvijo nagrad.

daZzT4jXSvM

hKaBx2M0748

l8XaRM45ybs

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.