STA

 |  Svet

Lani največ smrtnih kazni v zadnjem desetletju

Je pa bilo število držav, ki so lani izvajale smrtno kazen, najnižje doslej

Po svetu so lani izvršili največ smrtnih kazni od leta 2015, v danes objavljenem poročilu ugotavlja nevladna organizacija Amnesty International, ki to pripisuje porastu števila usmrtitev v Iranu. Je pa bilo število držav, ki so lani izvajale smrtno kazen, najnižje doslej.

V letu 2023 je organizacija naštela 1153 usmrtitev, kar je dobrih 30 odstotkov več kot leta 2022. Številke sicer zaradi pomanjkanja podatkov ne vključujejo domnevno več tisoč ljudi, ki naj bi jih usmrtili na Kitajskem, ter usmrtitev v Severni Koreji in Vietnamu.

"Najnižje število držav doslej je izvršilo najvišje število usmrtitev, za katere vemo, v skoraj desetletju," je v letnem poročilu o smrtnih kaznih po svetu ugotovila Amnesty International, ki ima sedež v Londonu.

Tovrstno povišanje je organizacija pripisala stanju v Iranu, kjer je bilo usmrtitev lani 853 oz. za 50 odstotkov več kot leto poprej. Kot je dejala generalna sekretarka organizacije Agnes Callamard, so iranske oblasti okrepile izvajanje usmrtitev za obsodbe, povezane z drogami, pri čemer so nesorazmerno prizadete obrobne družbene skupine.

Poleg Irana so največ usmrtitev lani izvedli še na Kitajskem, v Savdski Arabiji, Somaliji in ZDA. V Združenih državah je število naraslo drugo leto zapored, in sicer z 18 na 24 v skupno petih zveznih državah.

Je pa vsega skupaj usmrtitve izvajalo le 16 držav po svetu, kar je najmanj doslej. Pakistan je denimo ukinil smrtno kazen za z drogami povezana kazniva dejanja, Malezija pa za niz različnih dejanj.

Poročilo, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP, sicer ugotavlja tudi, da se je lani za 20 odstotkov povišalo število smrtnih kazni, ki so izrekli po svetu.

Ob tem je bila Callamard znova kritična do smrtne kazni, ki da s spremljajočo diskriminacijo in arbitrarnostjo le še krepi kršitve človekovih pravic v sistemih kazenskega sodstva. "Majhna manjšina držav, ki vztraja pri njej, se mora pomakniti naprej s časom in jo ukiniti enkrat za vselej," je poudarila.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.