STA

 |  Svet

Švedska obljubila obsežno vojaško pomoč Ukrajini

Gre za največji sveženj pomoči Kijevu doslej v okviru švedske podpore državi, ki se že tretje leto bori proti ruski agresiji

Švedska je danes Ukrajini obljubila vojaško pomoč v višini okoli 1,2 milijarde evrov. Ta med drugim vključuje nadzorno letalo, rakete in topniško strelivo. Gre za največji sveženj pomoči Kijevu doslej v okviru švedske podpore državi, ki se že tretje leto bori proti ruski agresiji. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je pomoč pozdravil.

Švedska je danes Ukrajini obljubila vojaško pomoč v višini okoli 1,2 milijarde evrov. Ta med drugim vključuje nadzorno letalo, rakete in topniško strelivo. Gre za največji sveženj pomoči Kijevu doslej v okviru švedske podpore državi, ki se že tretje leto bori proti ruski agresiji.

Švedska bo Ukrajini, ki se sooča z zamudami pri dobavi zahodnega orožja v luči okrepljenih ruskih napadov, namenila pomoč v vrednosti 13,3 milijarde kron oziroma 1,16 milijarde evrov.

Pomoč med drugim vključuje nadzorno radarsko letalo ASC 890, rakete zrak-zrak srednjega dosega in topniško strelivo, Švedska pa bo Ukrajini podarila tudi vsa svoja oklepna bojna vozila pehote model 302, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Švedska pomoč ne le rešuje ukrajinska življenja, ampak tudi pomaga zagotoviti dolgoročni mir in varnost v Evropi."

Volodimir Zelenski,
ukrajinski predsednik

"Švedska podpira Ukrajino s svojim 16. svežnjem pomoči, največjim doslej, v vrednosti 13,3 milijarde kron," je v izjavi dejala podpredsednica vlade Ebba Busch.

Švedski obrambni minister Pal Jonson, ki je na novinarski konferenci sodeloval prek video povezave, pa je povedal, da bi bilo nadzorno letalo še posebej koristno za ukrajinsko zračno obrambo, saj bi ji omogočilo "prepoznavanje prihajajočih manevrirnih raket in dronov ter identificiranje tarč tako na tleh kot na morju".

Ukrajinski predsednik Zelenski je danes pozdravil švedsko napoved o novem svežnju vojaške pomoči Kijevu, ki je po njegovem ključnega pomena za obrambo in odpornost Ukrajine. Švedska pomoč "ne le rešuje ukrajinska življenja, ampak tudi pomaga zagotoviti dolgoročni mir in varnost v Evropi", je sporočil v objavi na družbenih omrežjih.

Švedska ni izključila pošiljanja svojih bojnih letal tipa gripen v Ukrajino, vendar so v Stockholmu v torek dejali, da jih je koalicija zaveznic za pomoč Ukrajini pozvala, naj pošiljanje odložijo, saj da želijo dati prednost dobavi ameriških letal F-16 ukrajinskim zračnim silam, poroča AFP.

Skupna pomoč Švedske Kijevu od začetka ruske invazije leta 2022 znaša več kot sto milijard kron (8,7 milijarde evrov), s čimer je Ukrajina postala največji prejemnik švedske pomoči.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.