Monika Weiss

 |  Mladina 22  |  Svet

Nemčija leto dni brez nukleark

Črne napovedi se niso uresničile

Nemci so nekdanjo jedrsko elektrarno SNR-300, ki je bila postavljena, ampak ni nikoli delala, spremenili v zabaviščni park

Nemci so nekdanjo jedrsko elektrarno SNR-300, ki je bila postavljena, ampak ni nikoli delala, spremenili v zabaviščni park
© Profimedia

Portal Clean Energy Wire (CLEW), specializiran za poročanje o energetskem prehodu, je objavil analizo nemške oskrbe z elektriko v prvem letu po opustitvi jedrskih elektrarn. Ključna ugotovitev? »Napovedi o tveganjih pri dobavi, zvišanju cen in umazanem premogu, ki bo nadomestil brezogljično jedrsko energijo, se niso uresničile.« Natanko 15. aprila lani so bile ugasnjene zadnje tri nemške jedrske elektrarne, Isar 2 na Bavarskem, Emsland v Spodnji Saški in Neckarwestheim 2 v zvezni deželi Baden-Württemberg. Zaradi energetske krize je bilo njihovo delovanje podaljšano do aprila 2023, sicer bi ugasnile konec leta 2022. Prvo leto po zaprtju se črne napovedi niso uresničile. »Namesto tega je bila v Nemčiji proizvodnja obnovljive energije rekordna, poraba premoga najmanjša v zadnjih 60 letih, cene energije so se znižale na vseh področjih,« navaja portal in dodaja opombi. Prvič: predstavniki nemške industrije opozarjajo, da bo učinek na stroške električne energije vidnejši, ko se bo nemška energetsko intenzivna industrija izvila iz recesije in se bo povpraševanje povečalo. In drugič: kljub nemški opustitvi jedrske energije nekatere države načrtujejo širitev jedrskih elektrarn, čeprav podatki ne svetovni ravni ne kažejo, da je jedrska »obuditev« neizbežna.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.