STA

 |  Svet

»Nato mora še naprej Ukrajini zagotavljati vojaško pomoč v vrednosti 40 milijard evrov na leto«

Dvodnevno zasedanje zunanjih ministrov je bilo namenjeno pripravam na julijski vrh voditeljev v Washingtonu

Jens Stolltenberg je pojasnil,da v zavezništvu pripravljajo tudi večletni načrt podpore Ukrajini, ki naj bi ga julija potrjevali voditelji

Jens Stolltenberg je pojasnil,da v zavezništvu pripravljajo tudi večletni načrt podpore Ukrajini, ki naj bi ga julija potrjevali voditelji
© NATO / Flickr

Članice zveze Nato morajo še naprej Ukrajini zagotavljati vojaško pomoč v vrednosti 40 milijard evrov na leto, je danes po neformalnem zasedanju zunanjih ministrov Nata v Pragi pozval generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg.

"Odkar je Rusija leta 2022 sprožila invazijo, so zaveznice Ukrajini dobavile za približno 40 milijard evrov vojaške pomoči na leto. Pomoč moramo ohraniti vsaj na takšni ravni, dokler bo treba," je povedal Stoltenberg.

Na dvodnevnem zasedanju zunanjih ministrov, ki je bilo namenjeno pripravam na julijski vrh voditeljev v Washingtonu, je predlagal, da bi si članice Nata to breme razdelile bolj enakovredno.

"Odkar je Rusija leta 2022 sprožila invazijo, so zaveznice Ukrajini dobavile za približno 40 milijard evrov vojaške pomoči na leto. Pomoč moramo ohraniti vsaj na takšni ravni, dokler bo treba."

Jens Stoltenberg,
generalni sekretar Nata

Pojasnil je, da v zavezništvu pripravljajo tudi večletni načrt podpore Ukrajini, ki naj bi ga julija potrjevali voditelji. "Potrebujemo dolgoročno trdno zavezanost, da bo Ukrajina lažje načrtovala vodenje te samoobrambne vojne," je povedal.

Da se Kijev brani pred rusko agresijo, je Stoltenberg poudaril tudi spričo razprave o odpravi omejitev, ki so jih nekatere zaveznice Ukrajini postavile glede uporabe njihovega orožja za napade na rusko ozemlje.

Z vojno v Ukrajini sta povezani tudi drugi dve osrednji temi vrha Nata v ZDA, s katerim bodo med med 9. in 11. julijem obeležili 75. obletnico ustanovitve zavezništva. To sta krepitev obrambne in odvračalne drže Nata ter izboljšanje sodelovanja s partnerskimi državami v indijsko-pacifiški regiji.

e60F5MS3mo4

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.