STA

 |  Politika

Vlada BiH ni odpravila blokade volitev na slovenskem veleposlaništvu

Tudi dodatne konzultacije niso pripomogle k odpravi blokade

Vlada BiH v ponedeljek ponovno ni dosegla potrebnega konsenza, ki bi omogočil, da bi državljani Slovenije - pa tudi Poljske in Romunije - na evropskih volitvah 9. junija lahko glasovali na veleposlaništvih svojih držav. Svet ministrov predloga na prvem glasovanju prejšnji teden ni podprl, ker so mu nasprotovali ministri iz Republike Srbske.

V predlogu je zunanje ministrstvo BiH svetu ministrov predlagalo sprejem diplomatskih not veleposlaništev Slovenije, Poljske in Romunije in soglasje za organizacijo glasovanja v teh veleposlaništvih za svoje državljane, ki bivajo v BiH.

Po tem, ko predlog zaradi nasprotovanja dela ministrov 28. maja ni dobil zadostne podpore, so bile opravljene dodatne konzultacije, ki pa niso pripomogle k odpravi blokade.

Svet ministrov predloga v prvem glasovanju ni podprl, ker so mu nasprotovali ministri iz Republike Srbske zaradi podpore treh držav resoluciji ZN o genocidu v Srebrenici, je poročala tiskovna agencija Republike Srbske Srna.

Po podatkih slovenskega notranjega ministrstva je sicer za evropske volitve v posebni volilni imenik vpisanih 1977 volilnih upravičencev - slovenskih državljanov s stalnim prebivališčem v Bosni in Hercegovini.

Generalna skupščina Združenih narodov je 23. maja sprejela resolucijo, ki 11. julij razglaša za mednarodni dan spomina na genocid v Srebrenici, v katerem so sile bosanskih Srbov v samo nekaj dneh julija 1995 ubile več kot 8000 Bošnjakov. Resolucija je v Srbiji in Republiki Srbski bila glavna politična tema, saj so tamkajšnje oblasti, ki genocida ne priznavajo, govorile o resoluciji kot obsodbi celotnega srbskega naroda.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.