STA

 |  Svet

Gruzijska vlada predlaga novo diskriminatorno zakonodajo proti skupnosti LGBT+

Gre za podobno omejevanje pravic pripadnikov LGBT+ skupnosti kot v Rusiji

© pxfuel.com

Gruzijska vladajoča stranka je v torek predlagala novo zakonodajo, s katero želi prepovedati, kar označuje kot propagando LGBT. Gre za podobno omejevanje pravic pripadnikov te skupnosti kot v Rusiji, primerjavo s katero si je Tbilisi zaslužil že z nedavno sprejetim zakonom o omejevanju tujega vpliva.

Vložitev nove zakonodaje, katere namen naj bi bila zaščita mladoletnikov in družinskih vrednot, je v torek naznanil predsednik gruzijskega parlamenta in visoki predstavnik vladajoče stranke Gruzijske sanje Šalva Papuašvili.

Predlog po njegovih besedah zadeva "omejevanje propagande istospolnih odnosov in incesta v izobraževalnih ustanovah ter na televizijskih postajah". Napovedal je, da bo parlament še ta mesec prvič glasoval o predlogu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Podobno zakonodajo je že pred več kot desetletjem sprejela Rusija, ko je prepovedala spodbujanje netradicionalnih odnosov. Na Zahodu je bil ukrep deležen kritik, češ da gre za zatiranje pravic določene skupnosti. Moskva je leta 2022 zakonodajo še razširila in dejansko onemogočila kakršnokoli javno predstavljanje pripadnikov LGBTQ+.

Le dan prej, v ponedeljek, je sicer v Gruziji začel veljati sporni zakon o tujem vplivu, ki omejuje delovanje nevladnih organizacij in je sprožil obsežne proteste ter kritike zahodnih držav. Tudi Bruselj je minuli mesec posvaril Tbilisi, da s sprejemanjem predlogov, ki so v nasprotju z vrednotami EU, iztirja državo z njene poti proti evropski integraciji.

Stranka Gruzijske sanje je ob prihodu na oblast leta 2012 sledila liberalni, prozahodni agendi, v zadnjih letih pa je spremenila svojo retoriko in kritiki jo obtožujejo zbliževanja s Kremljem in ogrožanja pridruževanja EU. Gruzija je od decembra 2023 uradna kandidatka za članstvo v EU.

Pred oktobrskimi parlamentarnimi volitvami so na pobudo gruzijske predsednice Salome Zurabišvili v ponedeljek vse opozicijske stranke podpisale proevropsko listino svojih skupnih ciljev, da bi tako pred glasovanjem nastopile bolj enotno, še piše AFP.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.